Veelgestelde vragen leerlingen

Na mijn aanmelding heb ik geen bevestigingsmail ontvangen?

Na het aanmelden voor lezenvoordelijst.nl sturen we je een mail met daarin een link om je account te bevestigen. Mocht je deze niet hebben ontvangen, check dan even of deze niet toevallig in je SPAM folder is terecht gekomen.

Waarom leesniveaus?

De gedachte achter de leesniveaus is vrij simpel. Leerlingen konden vroeger vaak boeken kiezen uit enorme leeslijsten. Of het te moeilijke of te makkelijke boeken waren, kon je aan de buitenkant niet zien. Dat dunne boekje bleek in werkelijkheid niet om door te komen, terwijl het dikke boek weer veel te makkelijk was. Je wist niet op welk niveau je zat en wist ook niet welk niveau de boeken van een lezer eisen. Het gevolg lag voor de hand: of je werd niet uitgedaagd door het boek of je dacht dat literatuur veel te ingewikkeld voor je was. De leesniveaus brengen daar verandering in.

Wie bepaalt de leesniveaus?

Je eigen leesniveau bepaal je zelf in samenspraak met je docent. De niveaus van de boeken zijn door docenten bepaald. Zij hebben een niveau toegekend aan de boeken die ze hebben gelezen van de lijst. De redactie van Lezen voor de lijst heeft de uiteindelijke keuze gemaakt op grond van de boekkenmerken die bij een bepaald niveau horen. Soms veranderen we nog een niveau van een boek, omhoog of omlaag, omdat blijkt dat we toch nog niet helemaal goed zaten.

Mag ik alleen boeken op mijn niveau lezen?

Wat mag, bepaalt de school. Omdat je op school bent om te leren, raden wij aan dat je probeert om een niveau hoger te komen dan het niveau waarop je bezig bent. Voorbeeld: je zit op niveau 3 en je wilt naar niveau 4; kijk dan bij de leestips bij het door jou gekozen boek. Meestal staat daar een boek bij dat een niveau hoger is. Het kan best zijn dat zo'n boek nog te lastig is voor je. Wees niet teleurgesteld, want dat kan aan het boek liggen. Probeer dan een ander boek van leesniveau 4 of neem eerst nog een boek van niveau 3 en probeer het later nog eens.

Ik heb een boek gekozen dat niet op de lijst staat. Hoe weet ik nu het leesniveau?

Heel goed dat je met eigen boeken komt aandragen. Het leesniveau kun je niet weten. Op Lezen voor de lijst staan dik driehonderd boeken met een leesniveauaanduiding. Daar komen elk jaar een paar boeken bij. Bij de boeken staan ook leestips die verwijzen naar boeken buiten de lijst: ook daaraan hebben we een leesniveau gekoppeld. Vraag je docent naar het leesniveau van het boek dat je wilt lezen. Als je docent het niet weet, kan hij collega's of andere gebruikers vragen naar het niveau.