Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 1 | Aan de bal

Introductie

Lieneke Dijkzeul (1950) schrijft spannende boeken voor kinderen en jongeren. Veel van haar boeken gaan over serieuze problemen. Een aantal van haar boeken is getipt voor de Nederlandse Kinderjury.
In 2011 heeft regisseur Paula van der Oest aangekondigd Aan de bal te gaan verfilmen, maar daarover is sindsdien niets meer vernomen.

Meer informatie over Lieneke Dijkzeul kun je vinden op: Leesplein.nl

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

Rahmane woont in een klein dorp in een niet met naam genoemd land in Afrika. Voetbal is zijn passie. Hij wordt gescout door de eigenaar van een grote club in de stad, samen met zijn beste vriend Tigani. Tigani heeft, veel meer dan Rahmane, moeite met de discipline in het trainingscomplex en verdwijnt vaak 's nachts naar de stad. Daar heeft hij afgesproken met de onbetrouwbare Youssa. Als Rahmane hem op een nacht volgt, blijkt Tigani in duistere zaakjes verwikkeld te zijn. Daar kan hij echter niet zomaar mee ophouden, omdat Youssa hem chanteert. Als Tigani desalniettemin probeert zich aan de greep van Youssa te ontworstelen, komt Youssa naar het trainingscomplex en ontstaat er een vechtpartij waarbij een van Rahmanes nieuwe voetbalvrienden ernstig gewond raakt. Tigani wordt teruggestuurd naar zijn dorp.

Dan wordt Rahmane, samen met een paar anderen uit zijn groep, geselecteerd voor een trainingsstage in Nederland. Alles is nieuw voor hem: de kou, de welvaart, de omgangsvormen van de Nederlanders. Hoewel hij zijn familie en de mensen uit zijn dorp enorm mist, zet hij alles op alles om te laten zien wat hij kan. Na een maand keert hij terug naar zijn land, waar hij een week bij zijn familie is, voordat hij weer terugkeert naar het trainingscomplex in de stad. Daar zal hij horen of er toekomst in het Europese voetbal voor hem is weggelegd. 

Moeilijkheid

Aan de bal is over het algemeen een toegankelijk N1-boek. De meeste lezers, wellicht ook enkele met N2, zullen af en toe even moeite hebben met het redelijk grote aantal personages. Het verhaal heeft een open einde - iets waar minder ervaren lezers vaak niet zo van houden. Daar staat tegenover dat het verhaal redelijk spannend is. Door Dijkzeuls treffende beschrijvingen krijgt de lezer een goed beeld van Rahmane en de omstandigheden waarin hij leeft. Aan de bal is ook geschikt voor leerlingen die niet van voetbal houden.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.