Docenten Nederlands 12-15 | niveau 1 | Alles komt goed, altijd

Introductie

Kathleen Vereecken (1962) heeft van jongs af aan graag gelezen en geschreven om zich in fantasiewerelden te wanen. Na haar docentenopleiding kon ze geen werk vinden als docent en heeft ze lange tijd kantoorwerk gedaan. In haar vrije tijd is ze blijven schrijven en in 1993 heeft ze haar eerste kinderboek gepubliceerd. Vereecken heeft een fascinatie voor het verleden en dat zie je dan ook terug in veel van haar boeken. 

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

Alice groeit tijdens de Eerste Wereldoorlog op in een Belgisch dorpje. In eerste instantie lijkt dit dorp in het veilige deel van België te liggen, maar als de oorlog langer duurt, wordt ook hun thuis onveilig. Het gezin besluit net als vele anderen te vluchten. Als blijkt dat er eigenlijk nergens een veilige plek voor ze te vinden is, besluit vader dat ze terugkeren naar huis, omdat volgens vader niets erger is dan vluchten. Thuis komt moeder om bij een bombardement en daardoor valt het gezin uiteen. Vader en broer Oscar maken veel ruzie en oudste zus Rosa probeert de rol van moeder te vervullen.

Als Oscar en zusje Clara gewond raken tijdens een ander bombardement en vader en Rosa tyfus krijgen, besluit vader dat Alice met haar jongere broertje en zusje naar een klooster in Frankijk moet zolang de oorlog nog duurt. Nu Alice als oudste moet optreden, verliest ze haar laatste beetje kinderlijke onschuld. Als haar vader, Oscar en Rosa beter zijn, zullen ze de drie jongste kinderen achterna reizen. Rosa overlijdt vlak na het vertrek van de drie jongste kinderen, maar vader en Oscar worden herenigd met de andere gezinsleden. Na de oorlog keert het gezin terug naar zijn dorp. Het boek eindigt met een overpeinzing van Alice: ‘Ik ben niet ongelukkig. En soms ben ik blij, zonder meer blij. Misschien betekent het toch dat alles goed gekomen is. Bijna ongeveer. Dat is veel.’

Moeilijkheid

Alles komt goed, altijd is geen moeilijk boek om te lezen. Door de ruime bladspiegel en de illustraties is het voor lezers op Nstart een toegankelijk boek. Zij zullen vooral nadenken over de gevolgen van een oorlog. Doordat de toegankelijke stijl weinig van N1-lezers vraagt, is het voor deze lezers mogelijk om over dieperliggende onderwerpen zoals vluchten en eenzaamheid na te denken. Voor N2-lezers is het de uitdaging om niet te snel te lezen en oog te hebben voor de schrijfstijl en de verwijzingen naar de Eerste Wereldoorlog. Door kritisch te lezen, kunnen ze een hoop informatie opdoen over de Eerste Wereldoorlog.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.