Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 1 | Als je dit leest, ben ik dood

Introductie

Sally Nicholls (1983) is een Engelse auteur. Ze woont en werkt in Londen. Als kind wist ze al dat ze later schrijfster wilde worden. Nicholls studeerde filosofie en literatuur en geeft nu cursussen creatief schrijven. Als je dit leest, ben ik dood is haar debuut. Het boek gaat over de 11-jarige Sam die leukemie heeft en in de laatste maanden van zijn leven een dagboek bijhoudt. Het boek is in 2010 verfilmd (Ways to live forever). In 2008 is het boek in Engeland bekroond met een kinderboekenprijs (The Waterstone's Children's Book Prize). 

Inhoud

Sam is elf en ongeneeslijk ziek. In zijn dagboek beschrijft hij de laatste maanden van zijn leven. Hierin noteert Sam ook allerlei vragen waar niemand antwoord op geeft en houdt hij een wensenlijstje bij. Zijn beste vriend en lotgenoot Felix helpt hem het grootste gedeelte van deze wensen uit te laten komen. Daarna nemen zijn ouders deze taak over. Aan het eind van het boek overlijdt Sam.

Moeilijkheid

Als je dit leest, ben ik dood is geschikt voor leerlingen met weinig leeservaring. Als lezer bekijk je alle gebeurtenissen door de ogen van de 11-jarige Sam, waardoor het boek - ondanks het ik-perspectief - voor lezers van alle niveaus toegankelijk is. De fragmenten uit Sams dagboek worden afgewisseld met lijstjes, vragen en feitjes. Deze onderbrekingen halen de vaart soms wat uit het verhaal, wat lezers op het instapniveau kan afschrikken. Voor N1- en N2-lezers levert dit geen problemen meer op. Het ik-perspectief zorgt ervoor dat lezers op het instapniveau en niveau 1 echt het verhaal in gezogen worden en dat zij zich makkelijk in Sam kunnen verplaatsen. Voor N2-lezers is het boek aan de makkelijke kant, maar de dramatische gebeurtenissen houden het verhaal ook voor deze lezers interessant. De zingevingsvragen die het boek oproept, bieden lezers op N2 ook nog meer dan genoeg uitdaging.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier