Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 1 | De dievenbende van Scipio

Introductie

Cornelia Funke (1958) is een Duitse kinder- en jeugdboekenschrijfster. Door haar werk als illustrator raakte ze geïnspireerd om zelf te gaan schrijven. Inmiddels heeft ze een grote lijst aan titels op haar naam staan. Funke schrijft vooral spannende boeken die veel fantasie en sprookjesachtige elementen bevatten. Haar boeken De dievenbende van Scipio en Hart van inkt (ook beschikbaar op Lezenvoordelijst.nl) zijn in Nederland allebei bekroond met de Zilveren Griffel. Ook zijn de boeken allebei verfilmd.

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

Prosper en Bo zijn op de vlucht voor hun Duitse oom en tante die de weesjongens van elkaar willen scheiden. Een privédetective moet hen in Venetië zien op te sporen. Prosper en Bo sluiten zich in Venetië aan bij een groep straatkinderen. Scipio, bijgenaamd De Dievenkoning, is hun leider. Scipio krijgt de opdracht voor veel geld een bijzonder voorwerp te gaan stelen: een houten onderdeel van een, naar later blijkt, magische carrousel. Een ritje op de carrousel maakt van een kind een volwassene en andersom. Nadat Scipio en zijn bende het missende onderdeel aan hun opdrachtgever hebben overhandigd, maakt Scipio een ritje op de carrousel en wordt hij een volwassen man. Eenmaal volwassen hoeft hij niet meer terug naar zijn ouderlijk huis waar hij het helemaal niet naar zijn zin heeft. Prosper besluit uiteindelijk om niet op de carrousel te stappen. Als het avontuur voorbij is, mag hij samen met Bo en Wesp bij Ida Spavento wonen. Zij is de rijke Italiaanse dame bij wie de vleugel van de carrousel op zolder lag. Hoewel de kaft en de flaptekst anders doen vermoeden, is het verhaal gesitueerd in het Venetië van onze tijd.

Moeilijkheid

De grote omvang, het taalgebruik, de verweven verhaallijnen en de wisselende rol van sommige personages maken het boek ongeschikt voor lezers op instapniveau. Voor sommige N1-lezers vormen deze aspecten een struikelblok. Als zij zich hier echter niet door laten afschrikken, biedt De dievenbende van Scipio hen een spannend verhaal vol avontuur. N2-lezers zullen naast alle actiespanning oog hebben voor de dilemma's en keuzes waarvoor de personages worden gesteld. De begrippen 'thuis' en 'volwassenheid' zullen de gevorderde N2-lezer interesseren. Het boek is met name geschikt voor leerlingen in de brugklas van havo/vwo.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier