Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 1 | Dood door wc-papier

Introductie

Donna Gephart (1965) is een Amerikaanse schrijfster. De bibliotheek was haar tweede thuis. Op de middelbare school schreef ze artikelen voor de schoolkrant en ze schreef voor het lokale weekblad. Inmiddels zijn er meerdere boeken van haar verschenen. Veel verhalen spelen zich af op de middelbare school. De verhalen zijn serieus, maar met een humoristische insteek. Dood door wc-papier is het enige boek van Donna Gephart dat in het Nederlands is vertaald.  
Bron: Donnagephart.com 

Inhoud

Let op: de onderstaande tekst bevat informatie over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

Benjamin en zijn moeder hebben het niet makkelijk na de dood van Benjamins vader. Door onder andere ziekenhuisrekeningen, de kosten voor de opleiding van moeder en de huurachterstand dreigen ze het huis uitgezet te worden. De opleiding die moeder volgt, is onderdeel van het Grote Plan dat Benjamins vader bedacht voordat hij ziek werd. Als moeder ook het laatste tentamen haalt, en daarmee haar diploma, kan ze aan de slag als registeraccountant. Met deze baan zal ze genoeg verdienen om alle rekeningen te kunnen betalen en zijn ze uit de financiële problemen.  
Ook Benjamin probeert te helpen. Om aan geld te komen verkoopt Benjamin chocola op school. Verder doet hij mee aan diverse prijsvragen, waaronder het verzinnen van slogans.  
Als een museum een kostuumwedstrijd uitschrijft, maakt Benjamin samen met zijn vriend Spijker van opa een zombiebruid; een bruidsjurk gemaakt van wc-papier. Ze winnen de hoofdprijs, waarmee voldoende huur betaald kan worden om uithuisuitzetting te voorkomen. 

Moeilijkheid

Dood door wc-papier is een enigszins uitdagend N1-boek. Het verhaal is vlot geschreven, grappig, ontroerend en is op verhaalniveau goed te volgen. Dat het verhaal meer is dan dat en óók gaat over twee mensen die in diepe rouw zijn en hun leven weer moeten zien op te pakken na de dood van een dierbare, zou minder ervaren lezers kunnen ontgaan, maar dat is interessant voor N2-lezers.
Dood door wc-papier is met name geschikt voor de brugklasleerlingen en emotioneel jonge 2-vmbo'ers.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.