Docenten Nederlands 12-15 | niveau 1 | Het alfabet van Candice Phee

Introductie
Barry Jonsberg werd geboren in Liverpool (Engeland). In 1999 verhuisde hij naar Australië. Jonsberg werkte jarenlang als docent Engels, maar inmiddels geeft hij nog maar af en toe les en houdt hij zich voornamelijk bezig met schrijven. In het buitenland heeft hij al meerdere prijzen gewonnen voor zijn boeken. Het alfabet van Candice Phee is het eerste boek van Jonsberg dat vertaald is in het Nederlands.

Inhoud
Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

Van school heeft Candice de opdracht gekregen om zichzelf te beschrijven aan de hand van een alfabet. Ze levert alleen geen A4’tje in, maar een volledig boek. Dit boekt vormt Het alfabet van Candice Phee. In haar verhaal beschrijft ze hoe ze het leven voor iedereen mooier wil maken. Jammer genoeg is ze nogal onhandig – en heeft ze dat zelf niet door. Candice neemt alles letterlijk en is erg eerlijk. Dit zorgt soms voor grappige of pijnlijke momenten, bijvoorbeeld als ze haar juf Bamford wil helpen met haar schele oog door haar een ooglapje te geven. Andere problemen die Candice wil oplossen zijn de depressie van haar moeder, de ruzie tussen haar vader en rijke oom Brian, het verdriet van haar ouders om haar overleden zusje Frances en het dilemma dat haar vriend Douglas Benson niet thuishoort in deze dimensie en terug wil naar zijn eigen dimensie.

In dagboekvorm beschrijft Candice hoe ze deze problemen aanpakt. Candice’ aanpak is niet altijd even handig, maar haar goedbedoelde pogingen leiden uiteindelijk wel tot een goede afloop.

Moeilijkheid
Voor beginnende Startniveaulezers is Het alfabet van Candice Phee ongeschikt. Voor meer gevorderde Startniveaulezers kan de combinatie van het aantal pagina’s, de gevulde bladspiegel, de stijl en de bijzondere hoofdpersoon Candice voor problemen zorgen. De korte hoofdstukken helpen hen het boek uit te lezen. Voor N1- en N2-lezers is Candice’ karakter interessant. Deze lezers zullen hierdoor aan het denken worden gezet en met name N2-lezers zullen de humoristische laag in het verhaal zien en deze waarderen. Daarnaast zullen zij oog hebben voor de bijzondere manier waarop Jonsberg een inkijkje geeft in het hoofd van een autistisch meisje. Door de opbouw van het boek krijgt de lezer de gedachtes van Candice goed mee, wat lezers van alle niveaus aan zal spreken.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.