Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 1 | Het verraad van Waterdunen

Introductie

Rob Ruggenberg (1946) is sinds 2006 fulltime schrijver. Hij schrijft historische jeugdromans, veelal over de ‘achterkant van de geschiedenis’: minder bekende gebeurtenissen in bekende verhalen. Zo hebben de 'mochileros'(loopjongens van Spaanse soldaten) die in Waterdunen worden beschreven echt bestaan.
Een bekende uitspraak van Ruggenberg: 'Geschiedenis is niet saai, zolang je maar over mensen schrijft, in plaats van over jaartallen of gebeurtenissen. En de avonturen die je toen kon beleven, waren juist veel spannender dan wat nu nog mogelijk is!'
Het verraad van Waterdunen is Ruggenbergs debuut. Later volgden onder meer Manhatan (2012), IJsbarbaar en De boogschutter van Hirado (beide uit 2013). Zijn boeken zijn erg populair bij brugklassers.
Meer informatie over Rob Ruggenberg vind je op Leesplein.nl en op Ruggenberg.nl

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

Robbes vader wordt beschuldigd van ketterij en wordt, evenals Robbes moeder, vermoord. Robbe weet te ontkomen en klopt voor hulp aan bij zijn oom. Deze verkoopt hem echter als slaafje aan de Spaanse soldaat José. Robbe wordt honds behandeld.
Als op een nacht het Spaanse kamp wordt overvallen door een meisjesbende, maakt Robbe kennis met Lo. Ook zij heeft haar ouders verloren. Als Lo vlucht voor de Spanjaarden, komt ze terecht op Waterdunen. Daar woont de oude Justus. Hij haalt haar over om terug te keren naar het Spaanse kamp om een gevangene, de dwerg Emet, te bevrijden. Dat lukt met Robbes hulp. Op hun vlucht ontmoeten ze ook Robbes vriend Mus, die een soldaat heeft vermoord en zich heeft aangesloten bij de watergeuzen.
Robbe, Emet, Mus en de meisjes keren terug naar Vlissingen om een bijdrage te leveren aan de opstand tegen de Spanjaarden. Daar raken ze in hachelijke situaties verzeild. Robbe wordt gevangen genomen en verraadt, als hem de duimschroeven worden aangedraaid, dat Emet en de meisjes zich op Waterdunen bevinden. José is vast besloten om wraak te nemen. Het is springvloed en er steekt een hevige storm op. Emet wordt gedood, de Spanjaarden verdrinken en de meisjes weten te ontkomen. Ook Robbe wordt gered.

Moeilijkheid

Het verraad van Waterdunen is, afgezien van enkele vreemde of moeilijke woorden, niet zo’n moeilijk N1-boek en ook geschikt voor lezers op instapniveau die de overstap naar N1 willen maken. Achterin het boek is een verklarende woordenlijst opgenomen. Het verhaal is spannend en heeft veel vaart. Wat meer ervaren N2-lezers zullen sommige gebeurtenissen misschien een beetje ongeloofwaardig vinden.
Met name geschikt voor leerlingen in de brugklas en 2 vmbo.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.