Lezen voor de Lijst

Introductie

Corien Oranje (1963) schrijft prentenboeken, voorleesboeken, avi-leesboeken, voetbalboeken, paardenboeken, sinterklaasboeken, chicklit, reportages voor kranten, bijbeloverdenkingen, musicals, gedichten, en reclameteksten. Ze studeerde klassieke talen en theologie. Ze heeft lesgegeven op een theologische school in Irian Jaya (Indonesië) en werkte in Jakarta als vrijwilliger bij een schoolproject voor kansarme kinderen en als pastor in de gevangenis. Nu verdeelt ze haar tijd tussen het schrijven van kinderboeken en het bezoeken van scholen en bibliotheken. Ze is ook Schoolschrijver.
Hoewel veel van haar boeken een Christelijke signatuur hebben, is Kampioen ook zeer geschikt voor een breder publiek.
Meer informatie over Corien Oranje vind je op Leesplein.nl.

Inhoud

Victor is zwemkampioen van Friesland. Dan krijgt hij een ongeluk met zijn pony, ten gevolge waarvan zijn linkeronderbeen moet worden geamputeerd. Een lange periode van operaties, herstel en revalidatie volgt. Gedetailleerd wordt beschreven hoe Victor alles stap voor stap opnieuw aan moet leren. Dat hij ooit weer zal sporten op hoog niveau lijkt uitgesloten. Toch denkt hij, dat hij door hard te trainen weer op zijn oude niveau kan komen. Na geruime tijd gaat Victor weer wedstrijden zwemmen, eerst bij de gehandicapte zwemmers en later bij de 'gewone' zwemmers. De laatste zinnen luiden: 'Hij is eerste geworden. Eerste van Friesland. Eerste van alle gewone zwemmers. Hij is terug.'

Moeilijkheid

Kampioen is een redelijk eenvoudig N1-boek, dat ook geschikt is voor lezers die de overstap willen maken van instapniveau naar N1. Het verhaal wordt rechttoe rechtaan verteld en de meeste lezers zullen het niet moeilijk vinden om zich in te leven. Extra aantrekkelijk voor veel lezers is dat het verhaal waargebeurd is. Hoewel ook veel N2-lezers dit boek met interesse zullen lezen, bevat het boek voor hen te weinig uitdaging om hun literaire competentie verder te ontwikkelen. 

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.