Lezen voor de Lijst

Introductie

Mel Wallis de Vries is een van de populairste schrijvers voor jongeren van dit moment. Ze heeft een trouwe schare lezers, die gek zijn op de spanning in haar boeken. Veel van haar boeken hebben dezelfde structuur: in de proloog wordt het misdrijf beschreven en vervolgens wordt via zij- en dwaalsporen duidelijk wat er precies is gebeurd en wie het misdrijf heeft gepleegd. De ontknoping vindt steevast plaats op de laatste bladzijden.
Mel Wallis de Vries heeft in 2014 (Klem), 2015 (Wreed), 2016 (Shock) en 2017 (Schuld) de Prijs van de Jonge Jury gewonnen.

Inhoud

De klas van Juno, Kiki, Nynke en Lotte gaat op werkweek naar Vlieland. Al gauw blijken de vriendinnen iets minder goede vriendinnen dan het eerst leek. Als de klas op excursie gaat, vinden ze het lichaam van een van de meiden. En dan blijkt dat bijna iedereen een reden heeft om een hekel aan het meisje te hebben. De vraag is alleen: wie had ook een reden om haar te vermoorden? Politieman Vos moet alles uit de kast halen om dit misdrijf op te lossen, want iedereen heeft wel iets te verbergen. 

Moeilijkheid

Klem is uitermate geschikt voor N1-lezers die van boeken houden die in de eerste plaats spannend zijn. Voor lezers met het instapniveau is het boek met 272 pagina's aan de dikke kant. Ook kan het veelvuldig wisselend perspectief hen voor problemen stellen.
Veel N2-lezers zullen Klem met veel plezier lezen, maar omdat het voor hen weinig uitdagende elementen bevat, is de leeropbrengst voor hen beperkt.

Voor een volledige literaire en didactische analyse klik je hier