Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 1 | Ontsnapt aan de Taliban

Introductie

André Boesberg is naast schrijver ook docent Nederlands. Hij haalt zijn inspiratie uit gesprekken met zijn eigen kinderen of met leerlingen van zijn school. Hij voelt zich betrokken bij wereldproblemen. In zijn jeugdromans kiest hij partij voor mensen die onderdrukt worden. In De duivelskolk zijn dat arbeiders in de negentiende eeuw, die weinig rechten hebben. Tunnelkoorts is een verhaal over de Eerste Wereldoorlog.

Inhoud

De Taliban zijn aan de macht in Afghanistan en de voor ons rare regels en onvoorspelbare reacties zorgen voor een constante dreiging. Zo mogen meisjes niet naar school, moet de tulband van de mannen recht zitten en moet de baard lang genoeg zijn.
Volgens Sohail heeft de Taliban Afghanistan teruggebracht naar de middeleeuwen. Elke dag trekken Sohail en Obeid met elkaar op. Door Obeid komt Sohail erachter dat zijn vader en moeder in het verzet zitten. Maar het wordt voor de familie steeds gevaarlijker om in Afghanistan te blijven aangezien de Taliban vermoeden dat zij in het verzet zitten. Zodoende vluchten Sohail, zijn moeder en zijn zus, al weten ze nog niet waar hun reis zal eindigen.

Moeilijkheid

Het boek begint spannend en heftig met een executie in een voetbalstadion. Dit zorgt ervoor dat de lezer door wil lezen of afhaakt vanwege de gruwel.
De opbouw van het boek is niet chronologisch. Dit kan voor beginnende lezers lastig zijn. Voor gevorderde lezers is dit niet een al te moeilijk boek aangezien de tijdsprongen tussen de hoofdstukken duidelijk wordt aangegeven.
De spanning zakt soms weg waardoor lezers kunnen afhaken.

Dit boek is geschikt voor brugklasleerlingen en leerlingen uit 2 vmbo/havo/vwo. Ook 3 vmbo kan met dit boek uit de voeten.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.