Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 1 | Oorlogswinter

Introductie

Jan Terlouw (1931) schrijft spannende, humoristische boeken die lezers doen nadenken over de maatschappij: 'Ik snijd problemen voor hen aan, bied weliswaar geen oplossingen, maar hoop wel zaken ter discussie te stellen. Ik denk dat ze daar wat aan hebben.' Terlouws boeken zijn in ongeveer twintig talen vertaald. Hij won talloze prijzen, waaronder twee jaar achter elkaar de Gouden Griffel (Koning van Katoren, 1972 en Oorlogswinter, 1973).

Inhoud

De 15-jarige Michiel van Beusekom maakt in 1944 en 1945 de verschrikkelijke hongerwinter mee. Door toeval raakt hij betrokken bij het verzet: hij komt erachter dat zijn gevangengenomen buurjongen een gewonde Engelse piloot heeft verstopt in de bossen. Te midden van alle gevaar blijft Michiel de piloot verzorgen. Dat is moeilijk, omdat hij niet om hulp kan vragen: nooit is zeker wie vriend en wie vijand is.

Moeilijkheid

Instapniveaulezers worden uitgedaagd bij het lezen van dit boek, want ze moeten zich inleven in een 15-jarige jongen die in een heel andere tijd leeft en met heel andere problemen te maken krijgt dan zij zelf. Het sterk verouderde taalgebruik zal instapniveaulezers kunnen ontmoedigen, net als de vele open plekken in het verhaal. Aan de andere kant zullen zij, net als N1- en N2-lezers, genieten van de vele spannende gebeurtenissen. N1-lezers leven mee met de hoofdpersoon en richten zich op de verschrikkingen van de oorlog, waaronder geweld, verzet, moord en honger. N2-lezers worden daarnaast aan het denken gezet over thema's als vertrouwen en moreel plichtsbesef: zou jij in het verzet gaan in tijden van oorlog?

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.