Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 1 | Schaduwspits

Introductie 

Corine Botman (1961) werkte jaren als sportverslaggeefster. In 2003 verscheen haar eerste jeugdroman Leif, mijn lief. Voordat ze begon te schrijven aan Schaduwspits liep ze een voetbalseizoen lang mee bij de jeugdopleidingen van Ajax en ADO Den Haag en bij de KNVB. Meer over Corien Botman vind je op haar website: Corienbotman.com.

Inhoud 

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven. 

Milan en Freke wonen bij elkaar in de straat. Als Freke naar de kamer van haar zus Robyn, die net uit huis is gegaan, verhuist, ziet ze Milan vanuit het raam regelmatig voetballen op het veldje tegenover hun huis. Robyn had niet alleen de mooiste kamer in het huis, ze had ook haar eigen rubriek in de schoolkrant. Dit wil Freke ook; ze wil laten zien dat zij er ook toe doet.

Milan houdt zich met niets anders bezig dan voetbal. Dit heeft hij van zijn vader, die profvoetballer is geweest, maar vanwege een blessure zijn carrière moest opgeven. Milan en zijn vader zijn dan ook dolgelukkig als Milan een proefperiode bij Titanen mag komen voetballen: de beroemdste jeugdopleiding van Europa. Ondanks dat er enorme druk op hem ligt, doet Milan het hier goed en zijn vader is niet langs de kant van het veld weg te slaan. 

Freke krijgt er lucht van dat Milan bij Titanen mag spelen en ze zoekt contact, zodat ze een artikel over Milan kan schrijven. Ze wordt ondergedompeld in de voetbalwereld en Milan en Freke groeien wat naar elkaar toe. Freke wordt met het artikel over Milan de eerste onderbouwer in de redactie van de schoolkrant. 

Er vinden wat confrontaties tussen Milan en Freke plaats, omdat Freke niet begrijpt dat Milan niets belangrijk vindt, behalve voetbal, terwijl Milan niet begrijpt dat Freke gemakkelijk opgeeft en haar doelen niet nastreeft. Maar als Milan voor de ogen van Freke geblesseerd raakt tijdens een voetbalwedstrijd, zoekt Freke hem trouw op in het ziekenhuis. Waarschijnlijk zal de blessure de carrière van Milan niet in de weg staan. 

Moeilijkheid 

Voor de N1-lezer is Schaduwspits een zeer geschikt boek. Voor de (beginnende) lezer op instapniveau vraagt de omvang van het boek en de stijl soms net iets te veel. De verhoudingen tussen en de ontwikkeling van de karakters zijn erg interessant voor N1- en N2-lezers. Doordat de personages redelijk dicht bij de lezers staan, kan het verhaal lezers helpen om op zichzelf te reflecteren.

Het boek is bij uitstek geschikt voor brugklassers
van de mavo en de havo. Ook leerlingen in het tweede leerjaar, voornamelijk alle niveaus binnen het vmbo, zullen dit boek nog erg kunnen waarderen. 

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.