Lezen voor de Lijst

Introductie

Caja Cazemier (1958) werkte ruim tien jaar als lerares Nederlands. Sinds 1996 is ze fulltime schrijfster. Ze schrijft verhalen over dingen waar veel jongeren van nu mee te maken kunnen krijgen, zoals verliefdheid, (homo)seksualiteit, drank of problemen met je ouders. Ze schreef ook enkele verhalen over de brugklas. 
#Selfie is een 'remake' van het in 2007 verschenen Vamp

Inhoud

Let op: deze tekst verraadt de afloop van het verhaal en kan je leesplezier ernstig bederven.

Mirte (veertien jaar) ontmoet Twan via internet. Hij lijkt achttien en geeft later toe 22 jaar te zien. Dan is Mirte al tot over haar oren verliefd op hem. Twan verleidt Mirte om meer van zichzelf bloot te geven dan ze eigenlijk wil. Tegelijk vindt ze het spannend. Als Mirte een keer niet doet wat Twan wil, dreigt hij haar naaktfoto's via internet te verspreiden. Als hij Mirte in het echt wil ontmoeten, geeft Mirte toe. Twan blijkt 31 te zijn.
Ondertussen verslechtert de relatie tussen Mirte en haar beste vriendin Lauren. Lauren heeft haar eigen problemen met sociale media en krijgt een eetprobleem. Ze groeien langzaam uit elkaar. Daarom vertelt Mirte niets aan Lauren over haar avontuur met Twan. Maar als Mirte echt in de problemen komt, is Lauren er voor haar. Ze redt Mirte als ze is weggelopen bij Twan. Lauren en Mirtes broer Ralf halen haar over om alles aan haar ouders te vertellen. Met dat voornemen eindigt het verhaal.

#Selfie is gebaseerd op verhalen in de media over mannen die een gevangenisstraf hebben gekregen, omdat ze minderjarige meisjes via internet dwongen om seksuele handelingen te verrichten.

Moeilijkheid

#Selfie is een redelijk eenvoudig N1-boek en ook geschikt voor enigszins ervaren lezers op instapniveau. De vertelwijze (redelijk lange hoofdstukken en soms ook redelijk lange zinnen) zou een hindernis kunnen zijn voor beginnende lezers op instapniveau. Ook de tweede verhaallijn, over Lauren, zouden zij als hinderlijk kunnen ervaren. Voor N2-lezers bevat het verhaal niet zoveel uitdaging.
Vooral meisjes zullen #Selfie met plezier lezen. De gebeurtenissen zijn herkenbaar en zetten hen stevig aan het denken over de nadelen en regelrechte gevaren van internetcontacten.

#Selfie
is met name geschikt voor brugklassers en leerlingen in 2 vmbo.

Voor een volledige literaire en didactische analyse klik je hier.