Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 1 | Spijkerzwijgen

Introductie

Simon van der Geest (1978) schrijft boeken, gedichten en toneelstukken, het liefst voor kinderen. Naast schrijven geeft Van der Geest ook theater- en toneelschrijflessen aan kinderen en bezoekt hij veel scholen. Zijn schrijverscarrière kende een vliegende start. Zijn debuut Geel gras (2009) werd goed ontvangen en voor zijn tweede boek Dissus (2010) en derde boek Spinder (2012) kreeg hij een Gouden Griffel. In 2015 heeft Van der Geest het kinderboekenweekgeschenk geschreven.

Naar: Leesplein.nl 

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

Vonkie gaat een week bij haar opa op het platteland logeren, omdat haar ouders hun relatieproblemen met elkaar moeten oplossen. In eerste instantie vindt ze het vreselijk saai bij haar opa, maar als hij verhalen gaat vertellen over vroeger krijgt ze het toch naar haar zin op de boerderij. Vonkie merkt dat opa niet alles vertelt en daarom gaat ze samen met haar neefje Sven op onderzoek uit om de geheimen die opa niet prijsgeeft zelf te ontrafelen. Ze komen erachter dat opa geen contact meer heeft met zijn lievelingsbroer Buts. Toen ze jong waren, kwam opa erachter dat de molenaar zich soms als vrouw verkleedde. Tegen het advies van Buts in wilde hij dit aan het hele dorp vertellen. Opa heeft dit uiteindelijk toch niet gedaan, omdat hij zag dat de molen in brand stond en hij de molenaar en diens dochter Johanna wilde redden. De molenaar en Johanna, op wie de broers allebei verliefd waren, zijn na de brand spoorloos. Buts is na dit voorval zonder afscheid te nemen naar Nieuw-Zeeland geëmigreerd en de broers hebben elkaar sindsdien niet meer gesproken. Opa komt er via een brief van Johanna achter dat Buts met Johanna had afgesproken om te emigreren en dat de molenaar in een gesloten inrichting is opgenomen. Via Svens opa komen Vonkie en Sven erachter dat Buts ernstig ziek is en nog één keer naar Nederland komt om afscheid te nemen van zijn andere broers. Vonkie en Sven regelen dat opa en Buts elkaar tóch nog een keer zien en de gebeurtenissen uit het verleden met elkaar uitspreken.

Moeilijkheid

De instaplezer leest dit boek als een verhaal over een meisje dat aan de hand van opa’s spannende verhalen wil weten wat er vroeger gebeurd is. De dreigende scheiding van Vonkies ouders zal deze lezer waarschijnlijk ontgaan. De N1-lezer zal het gedrag van opa in het heden proberen te verklaren door de gebeurtenissen uit het verleden. Ook deze lezer zal weinig aandacht besteden aan de reden van de logeerpartij op de boerderij. Voor de N2-lezer is het verhaal enigszins simpel. Zij zullen voor wat extra diepgang in het verhaal de link kunnen leggen tussen de problemen in Vonkies gezin en haar gedrag op de boerderij.

Dit boek is met name geschikt voor leerlingen uit de brugklas van het havo/vwo en de onderbouw van het vmbo.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.