Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 2 | 54 minuten

Introductie

De Nederlandse Marieke Nijkamp schrijft haar boeken in het Engels. De Engelse versie van 54 minuten, This is were it ends, is haar debuut en daarmee veroverde ze meteen een plek in de Young Adult-top tien van de New York Times.

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

Op de eerste schooldag kunnen de deuren van de aula niet meer open na de welkomstspeech van de directrice. De aula is afgesloten door Tyler, een oud-leerling die bewapend terug is gekomen om af te rekenen met mensen uit zijn verleden. Vanuit het perspectief van Autumn (het dansende zusje van Tyler), Sylv (de vriendin van Autumn), Claire, (hardloopster en ex-vriendin van Tyler) en Thomás, (de broer van Sylv en rivaal van Tyler), worden de 54 minuten, die de schietpartij duurt, minutieus verteld. Door hun herinneringen worden de beweegredenen van Tyler steeds duidelijker. Sylv en Autumn bevinden zich in de aula, terwijl Thomás en Claire buiten de aula zijn.

Terwijl Thomás en Claire hun best doen om mensen te redden, staan Sylv en Autumn doodsangsten uit in de aula. Tyler kiest zijn slachtoffers bewust uit waardoor de sfeer in de aula steeds killer wordt. Het lukt Thomás om de deuren van de aula open te breken zodat zoveel mogelijk mensen kunnen ontsnappen. Als Tyler dit doorheeft, gaat hij op zoek naar de hoofdpersonages met wie hij nog wil afrekenen.

Aan het einde van het verhaal komt het tot een confrontatie tussen Autumn en Tyler. Tyler verwondt zijn zusje en schiet zichzelf daarna neer.

Moeilijkheid

N1-lezers zullen dit vooral als een spannend boek lezen en niet echt bezig zijn met de beweegredenen van de schutter. Voor deze lezer kan het lastig zijn om de verschillende personages en de onderlinge relaties duidelijk op een rijtje te zetten. De N2-lezer zal juist willen achterhalen wat Tyler ertoe gedreven heeft om op deze manier wraak te nemen. Voor de N3-lezer ligt de uitdaging in het concretiseren van de verschillen tussen de VS en Nederland en de rol die wapenbezit daarin speelt. Schietpartijen op scholen zijn in Nederland gelukkig niet aan de orde, maar in Amerika komen ze helaas wel voor. De vraag hoe situaties als deze te voorkomen zijn, kan deze lezer bezighouden.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.