Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 2 | Artemis Fowl - deel 1

Introductie

De Ierse Eoin Colfer (1965) was veertien jaar leraar op een basisschool voordat hij fulltime schrijver werd. Hij komt uit een gezin vol schrijvers en dat had veel invloed op zijn keuze om ook schrijver te worden. In zijn jeugd was hij groot fan van De kronieken van Narnia van C.S. Lewis en van de boeken van Tolkien. Colfer werd internationaal beroemd met zijn achtdelige fantasyserie over het jeugdige meesterbrein Artemis Fowl. Deze verhalen zijn spannend en humoristisch tegelijk. Eoin Colfer heeft inmiddels meerdere series op zijn naam staan. De fansite over Artemis Fowl wordt nog altijd bijgehouden.

Inhoud

Het jeugdige, criminele meesterbrein Artemis Fowl is op slinkse wijze in het bezit gekomen van een elfenhandboek. Hij hoopt daarmee het goud van de elfen te kunnen stelen, zodat hij het familiekapitaal weer aan kan vullen. Dat blijkt allemaal wat minder eenvoudig dan gedacht, want de elf die hij ontvoert, Holly Short, vecht gewoon terug. Artemis krijgt vervolgens onder meer te maken met de ElfBI, maar Artemis is slim en geeft niet snel op. Uiteindelijk komt het tot een confrontatie tussen Holly en Artemis.

Moeilijkheid

Artemis Fowl zal voor veel lezers van N1 tot en met N3 de eerste kennismaking zijn met een 'bad guy' als hoofdpersoon. Er komen veel verschillende soorten wezens voor in het boek. Het is lastig voor lezers op N1 en N2 om al deze wezens en hun eigenschappen uit elkaar te houden. Het alwetende vertelperspectief, waarbij de schrijver zich meerdere malen rechtstreeks tot de lezers richt, zal voor sommige lezers ook even wennen zijn. Leerlingen op elk niveau zullen de humor in Artemis Fowl kunnen waarderen. De verstopte oproep aan lezers om beter op het milieu te passen zal alleen zelfstandig door de goed oplettende N3-lezer opgemerkt worden.

Voor een volledige analyse van de problemen en uitdagingen waarop lezers van verschillende niveaus kunnen stuiten klik je hier.