Lezen voor de Lijst

Introductie

Heleen Vreeswijk (1961) wilde als kind graag schrijfster en politieagente worden. Dat is gelukt: tegenwoordig schrijft ze spannende jeugdboeken, die zijn geïnspireerd op haar ervaringen bij de recherche. In haar boeken komen jongeren onder andere in aanraking met seksueel misbruik, drugs en de gevaren van internet. In 2004 brak Vreeswijk door met Loverboys en in 2009 werd Chatroom getipt door de Jonge Jury. In 2010 besloot ze te stoppen met haar werk bij de politie. Ze zegt hierover: 'Bij de politie heb je geen baan van negen tot vijf, dat werd steeds lastiger te combineren met mijn schrijverschap. Gelukkig heb ik door de jaren genoeg meegemaakt in mijn politiewerk om nog veel verhalen te kunnen schrijven.'

Inhoud

De 15-jarige Floor en Marcia zoeken op internet naar leuke jongens om mee te chatten en presenteren zich zo aantrekkelijk mogelijk. De meisjes komen op deze manier in aanraking met de directeur van een modellenbureau. Hij wil ze een kans geven om model te worden. Wanneer Floor en Marcia worden uitgenodigd voor een fotoshoot, verandert hun onschuldige avontuur in een nachtmerrie.

Moeilijkheid

N1-lezers kunnen in eerste instantie worden afgeschrikt door de dikte van het boek. Verder kunnen de verschillende verhaallijnen (van de slachtoffers, dader en recherche) en de flashforward aan het begin van het verhaal voor verwarring zorgen. N2-lezers kunnen de verschillende verhaallijnen ook nog lastig vinden. Daarnaast vinden zij het soms ook nog moeilijk om de beweegredenen van de dader(s) te interpreteren, alsook de werkwijze en gedachten van de rechercheurs. N3-lezers doorzien mogelijk de clichés en types in het verhaal, maar worden uitgedaagd om na te denken over thema's als privacy, anonimiteit en moraliteit. Lezers van ieder niveau kunnen struikelen over de expliciete scenes in het boek.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier