Lezen voor de Lijst

Introductie
Joelle Charbonneau (1974) woont in Chicago. Ze houdt haar hele leven al van het vertellen van verhalen. Daarnaast geeft ze zang- en acteerles. De Test is haar grote doorbraak. Samen met De Studie (deel 2) en Het Examen (deel 3) vormt De Test een trilogie. De delen zijn eigenlijk niet los van elkaar te lezen.

Inhoud
Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en de afloop van het verhaal en kan je leesplezier ernstig bederven.

Malencia (Cia) Vale van zestien, uit de kolonie Vijf Meren, is een van de uitverkorenen om deel te nemen aan de Test: een jaarlijks evenement waarvoor alleen de allerbeste studenten uit de koloniën van het Verenigde Gemenebest geselecteerd worden. Vlak voordat ze naar Tosu City (de hoofdstad) vertrekt, wordt Cia door haar vader gewaarschuwd voor de Test: vertrouw niemand. 108 jongeren beginnen aan de Test. Hun doel is om één van de twintig plekken aan de universiteit te bemachtigen. De eerste drie van de in totaal vijf rondes vinden plaats in een afgezonderd Testcentrum in Tosu City. Al gauw wordt duidelijk dat de Test levensgevaarlijk is. Vele kandidaten sterven of verdwijnen tijdens of na de opdrachten, onder wie Cia’s klasgenoot Malachi. De overgebleven kandidaten moeten tijdens de vierde ronde hun weg terug zien te vinden naar Tosu City. Cia en Tomas vinden elkaar, worden verliefd en ondernemen samen de barre tocht. Ze krijgen te maken met explosies, kwaadaardige kandidaten, gemuteerde mensen en dieren. Ze overleven de reis ternauwernood, mede dankzij een mysterieuze man die onderdeel is van het verzet. Terug in het Testcentrum spreekt Cia alle gebeurtenissen in op een recorder. Dan volgt een interview met de examinatoren, waarna ze gebrainwasht wordt. Ze hoort dat ze is geslaagd voor de Test, maar herinnert zich er amper iets van. Terug op haar kamer beluistert ze haar ingesproken berichten. Dit open einde nodigt uit tot het lezen van deel twee.

Moeilijkheid
Het boek is vanwege de dikte, het vocabulaire, de hoeveelheid personages, psychologische spanning en de uitgebreide beschrijvingen waarschijnlijk te pittig voor N1-lezers. Het boek sluit beter aan bij N2-lezers vanwege de leeftijd van de hoofdpersoon (16 jaar). Zij leven mee met Cia’s  twijfels, angsten en dilemma’s. Liefhebbers van dystopieën smullen van dit boek. N3-lezers proberen de gebeurtenissen die tot deze dystopische wereld hebben geleid te reconstrueren.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.