Lezen voor de Lijst

Introductie

Sarah Crossan is een Ierse schrijfster van Young Adultromans. Voor Een heeft ze, naast de Nederlandse Dioraphte Literatour Prijs, nog vier andere prijzen gekregen. Recensenten merken op dat elk nieuw boek van Crossan heel anders is dan het vorige. Zelf zegt ze echter dat al haar boeken gaan over hoe en waar we liefde vinden en wat we ermee doen als het eenmaal in ons leven is gekomen.

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

Grace en Tippi zijn een Siamese tweeling. Ze zitten vanaf hun heupen naar boven toe aan elkaar vast. Ze wonen thuis met hun moeder, hun vader, die een alcoholprobleem heeft, en hun zusje Draak, die een grote passie heeft voor ballet. De tweeling heeft altijd thuisonderwijs gevolgd, maar nu het geld op is, moeten ze naar school. Ze kijken hier erg tegenop, omdat iedereen hen altijd aanstaart en er vaak gemeen wordt gedaan, maar op school maken ze al snel vrienden met Yasmeen en Jon, die de tweeling het gevoel geven dat ze net zo zijn als zij.

Op school gaat het goed met de tweeling, maar ondertussen gaat hun gezondheid achteruit en de financiële problemen thuis worden steeds erger. Er moet dus een manier worden gevonden om geld te verdienen. Grace en Tippi besluiten dat zij dit probleem gaan aanpakken. Ze zijn al vaak benaderd door documentairemaker Caroline die bereid is goed te betalen als ze een documentaire mag maken over het leven van Grace en Tippi. De tweeling heeft dit aanbod meerdere malen afgeslagen, maar nu besluiten ze erop in te gaan.

Caroline volgt de tweeling thuis, op school en wanneer ze roken en drinken met Yasmeen en Jon. Maar als de gezondheidstoestand van Grace en Tippi echt slecht wordt, stopt ze met filmen. Omdat Grace’ hart slecht functioneert, moet de tweeling door middel van een operatie worden gescheiden om de overlevingskans voor hen beiden te vergroten. De tweeling en hun gezin mogen in alle privacy een besluit nemen over de operatie. Grace en Tippi hebben geen andere optie en ze laten zich opereren. Tippi overlijdt hierbij, waardoor Grace uiteindelijk niet meer een verhaal van twee vertelt, maar van één.

Moeilijkheid

Een is geschreven in vrije versvorm en kan hierdoor lezers afschrikken. De morele vraagstukken en het gebrek aan actie kunnen het boek lastig maken voor N1-lezers. Lezers die van emotionele verhalen houden, zullen doorlezen, maar voor andere lezers zal het verhaal te langdradig worden. Voor N1- en N2-lezers kan het lastig zijn om zich te verplaatsen in de hoofdpersonen. N3-lezers zullen het waarschijnlijk leuk vinden om over de morele vraagstukken na te denken. Bovendien biedt het verhaal mogelijkheid om te reflecteren op proza en poëzie.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.