Lezen voor de Lijst

Introductie

De Oostenrijkse Ursula Poznanski (1968) is journalist bij een medisch vakblad en schrijft daarnaast sinds 2003 veelal spannende kinder- en jeugdboeken. Met Erebos brak ze internationaal door. Net als in dit boek staat ook in haar boek Saeculum (2011) een spel centraal. Haar nieuwste thriller, Elanus, kwam uit in 2016. 

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en de afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven. 

Erebos is een mysterieus computerspel dat nergens te koop is, maar waarvoor je gevraagd moet worden. Het is anders dan alle andere games, omdat spelers opdrachten moeten uitvoeren in de echte wereld om verder te komen in het spel. Nick is blij als hij eindelijk ook een kopie krijgt en al snel is hij helemaal in de ban van het spel. Hij speelt Erebos als de donkerelf Sarius. Hoe langer Nick speelt, hoe sterker Sarius wordt. Het duurt niet lang of Nick is verslaafd.  

Datzelfde geldt voor steeds meer leerlingen op zijn school. Bovendien lopen de opdrachten die ze moeten uitvoeren steeds meer uit de hand. Pas wanneer het spel vraagt om een leraar te vergiftigen, trapt Nick op de rem. Hij weigert de opdracht uit te voeren en wordt uit het spel gegooid.  

Nick sluit zich aan bij een groep leerlingen die zich al langer zorgen maakt over Erebos. Ze komen achter het kwaadaardige doel van het spel. Het spel vraagt aan de beste, meest verslaafde spelers (de 'Binnenste Ring') om in de echte wereld een bedrijfsleider van een gamebedrijf te vermoorden. Nick en zijn vrienden slagen er net op tijd in om de moordpoging te stoppen. 

Moeilijkheid

Waarschijnlijk schrikt het boek N1-lezers af, vanwege de onduidelijke titel en de hoeveelheid pagina’s (411). Als zij het boek toch gaan lezen, worden ze beloond met een flinke dosis spanning. Het feit dat Erebos herkenbare situaties schetst in een wat onbekendere setting (Londen), maakt het boek erg geschikt voor de (beginnende) N2-lezer. Voor gevorderde N2-lezers en N3-lezers is de dynamiek tussen het thema verslaving, iemands thuissituatie en schoolcarrière interessant.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.