Lezen voor de Lijst

Introductie

De Amerikaanse schrijver Louis Sachar is acht jaar werkzaam geweest als advocaat. Daarna heeft hij veel korte verhalen geschreven over kinderen. Gaten was zijn eerste jeugdroman. Over Gaten zegt hij: 'Met Gaten wilde ik een boek schrijven waarin de plot en de locatie waar het verhaal zich afspeelt het belangrijkste waren.' Hij wil zijn lezers aan het denken zetten. In de VS heeft hij voor Gaten alle belangrijke prijzen gekregen zoals de Newbery Medal en de National Book Award. Het is tot nu toe zijn enige boek dat in het Nederlands is vertaald. Voor de film Holes heeft Sachar zelf het script geschreven.

Inhoud

Stanley Yelnats wordt net als zijn vader, overgrootvader en over-overgrootvader, achtervolgd door pech. Toch geeft hij de moed niet op en hij probeert overal wat van te maken. Ook als hij ten onrechte naar een strafkamp gestuurd wordt. Iedere dag moeten Stanley en de andere jongens een gat graven in de hete woestijn waar Camp Green Lake ligt. Dit alles om hun karakter te vormen. Maar niets is wat het lijkt; het meer is opgedroogd en de directrice blijkt wanhopig naar iets in de woestijn te zoeken. Bovendien is er ook nog die vloek waar Stanley en zijn familie nu al generaties lang last van heeft, wanneer houdt die nou eens op? Ook de directrice blijkt last te hebben van een vloek uit het verleden. Gaten gaat over pech en doorzetten, over eigen verantwoordelijkheid. Bovendien blijken gebeurtenissen in het verleden nog erg veel invloed te hebben op Stanley en zijn familie.

Moeilijkheid

Vooral N1-lezers, maar ook beginnende N2-lezers, zullen moeite hebben met de vele bijnamen, de verhaallijnen en de flashbacks. Bovendien speelt de ruimte een belangrijke rol, maar het is ook voor N2- en beginnende N3-lezers niet simpel de rol hiervan te doorzien. Aan N3-lezers biedt Gaten weinig uitdagingen, maar het is voor hen zeker een goede leeservaring.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier