Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 2 | Harry Potter en de steen der wijzen

Introductie

Joanne Kathleen Rowling werd geboren in Chepstow, Engeland. Zij verwierf grote bekendheid met haar zeven boeken over Harry Potter. Het eerste deel, Harry Potter en de steen der wijzen, verscheen in 1997. Het laatste deel, Harry Potter en de relieken van de dood, werd tien jaar later gepubliceerd. J.K. Rowling sleepte talloze prijzen in de wacht en haar boeken werden wereldwijd een succes. Van de boeken over Harry Potter zijn acht succesvolle films gemaakt. In de zomer van 2016 verscheen de toneeltekst Harry Potter en het vervloekte kind. Na de Harry Potterreeks schreef Rowling meerdere romans voor volwassen, waaronder een detectiveserie onder het pseudoniem Robert Galbraith.

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

Na de dood van zijn ouders woont Harry Potter in de bezemkast bij een oom en tante. In zijn treurige leven komt verandering als hij op zijn elfde verjaardag hoort dat hij een tovenaar is. Hij mag naar Zweinstein, de hogeschool voor hekserij en hocus pocus. Daar voelt Harry zich direct thuis en raakt hij bevriend met Ron en Hermelien. Ook komt hij erachter dat de tovenaar Voldemort het op hem heeft voorzien. Met zijn drieën ontdekken ze dat de steen der wijzen op Zweinstein verborgen wordt en dat iemand deze wil stelen. Met hulp van Ron en Hermelien weet Harry er ternauwernood voor te zorgen dat dit mislukt en daarmee hebben ze de herrijzenis van heer Voldemort voorkomen.

Moeilijkheid

Voor N1- en N2-lezers is Harry Potter en de steen der wijzen allereerst een spannend verhaal over vriendschap en moed. Zij willen weten of het Harry en zijn vrienden lukt de steen der wijzen uit verkeerde handen te houden.
N2- en N3-lezers zullen daarnaast aan het denken worden gezet over Harry’s bijzondere levensgeschiedenis. Waarom wilde Voldemort Harry als baby doden? Hoe kon de liefde van Harry’s moeder haar zoon beschermen? Ook de parallelle wereld is voor deze lezers interessant: zij zullen verbanden leggen tussen de gewone en de magische wereld in het verhaal.
Verder is voor N3-lezers de intertekstualiteit in dit boek een mooie uitdaging, met de vele verwijzingen naar verhalen uit wereldliteratuur. 

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.