Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 2 | Hartenstorm

Introductie

Annette Herzog groeide op in Duitsland en woont in Kopenhagen. Daar schrijft ze verhalen in het Duits en in het Deens. Ze was tolk en vertaalster en is sinds 2000 fulltime kinderboekenschrijfster. Veel van haar verhalen, waaronder die over Moemf en Tibula To, zijn als hoorspel uitgezonden op de radio.

Bron: Lemniscaat.nl

Inhoud

Viola is verliefd op Storm en Storm op Viola, maar dat weten ze niet van elkaar. Ze vinden het eng om de ander over hun gevoelens te vertellen. Wat als de een de ander afwijst? En wat zullen hun vrienden ervan vinden? Tot overmaat van ramp lijkt het ook nog alsof ze allebei altijd de verkeerde dingen zeggen of doen. In deze graphic novel krijgt de lezer zowel Viola’s als Storms kant van het verhaal te zien. Halverwege het verhaal lijken de twee personages elkaar te vinden. Ze besluiten om elkaar een dag later om drie uur op dezelfde plek in het bos te treffen. Op het moment dat de twee elkaar zullen ontmoeten, verspringt het perspectief en krijgt de lezer het verhaal vanuit het andere hoofdpersonage te lezen.

 Moeilijkheid

Het genre graphic novel zal veel leerlingen over de streep trekken om dit boek op te pakken. Het verhaal is vooral geschikt voor lezers die geïnteresseerd zijn in verhalen over liefde, relaties en de pubertijd. N1-lezers zullen moeite hebben met de opbouw van het verhaal, de interpretatie van sommige illustraties en de passages waarin de filosofen aan het woord zijn. Lezers moeten namelijk regelmatig grote tijdsprongen invullen en verbanden leggen tussen gebeurtenissen en emoties. Voor N2-lezers bieden deze elementen juist een prettige uitdaging. Het boek laat N3-lezers dieper nadenken over de betekenis van liefde en relaties.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.