Docenten Nederlands 12-15 | niveau 2 | Iets heel bijzonders

Introductie

Susin Nielsen wilde altijd al schrijfster worden; op een paar jaar na waarin ze het liefst een musicalster wilde zijn. Helaas kon ze niet zingen, niet dansen en nauwelijks acteren. Toen is ze maar voor de Canadese televisie gaan schrijven en dat doet ze nog altijd. Na aan veel series te hebben meegewerkt, schreef ze haar eerste jeugdroman Woordnerd. Dit boek werd meteen een succes, net als haar andere boeken die sindsdien verschenen zijn. Nielsen wordt wel omschreven als de Canadese John Green. Op Lezen voor de lijst vind je naast Iets heel bijzonders ook Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen.

Bron: Lemniscaat.nl 

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

De veertienjarige Wilbur heeft altijd thuisonderwijs gehad, maar als hij met zijn twee moeders naar Toronto verhuist, gaat hij voor het eerst naar school. Daar voltrekt zich een ramp: klasgenoot en pestkop Tyler Kertz vindt de openhartige brief die Wilbur voor een schoolopdracht aan zichzelf heeft geschreven en deelt hem via sociale media. Het is het startpunt van een moeizame schoolcarrière waarin Wilbur veel wordt gepest en zijn zelfvertrouwen tot een dieptepunt daalt. Als Alex, de enige schoolvriend die hij maakt, verkering krijgt met Fabrizo, voelt Wilbur zich extra alleen. Gelukkig is er Sal, zijn oude buurman van in de tachtig, die Wilbur door dik en dun steunt.

Als het schoolorkest, waarin Wilbur triangel speelt, deelneemt aan een uitwisselingsproject komt het Franse meisje Charlie bij Wilbur logeren. Hij is tot over zijn oren verliefd op haar, maar durft dat niet te zeggen. Sal, Alex en Fabrizio besluiten om Wilbur te helpen en zetten een metamorfoseprogramma op dat Wilbur zelfverzekerder moet maken. Wilbur pakt de hulp met beide handen aan en waagt de sprong. In Parijs zingt hij een van zijn zelfgeschreven liedjes voor Charlie. Ze is geroerd, maar laat ook weten niet verliefd op hem te zijn. Eenmaal thuis blijkt Sal te zijn overleden. Wilbur is ontzettend verdrietig, maar put ook troost en moed uit de laatste brief die Sal hem heeft geschreven. Wilbur heeft geleerd om zichzelf meer te waarderen, zijn klasgenoten hebben hem geaccepteerd, zijn pestkop heeft geen vat meer op hem en Wilbur durft zelfs iemand mee uit te vragen.

Moeilijkheid

Voor N1-lezers is het taalgebruik pittig en ook N2-lezers zullen best eens een woord moeten opzoeken. Boven veel hoofdstukken zijn Engelstalige dichtregels van de hoofdpersoon te lezen en het verhaal bevat Franse woorden en zinnen. Het is voor het begrip van het verhaal niet noodzakelijk om de dichtregels en Franse zinnen te begrijpen, maar lezers die het Frans en Engels niet machtig zijn, kunnen de onderbreking als storend ervaren. Voor N3-lezers bevat het verhaal weinig uitdaging, maar zij zullen wel genieten van de humoristische stijl van Nielsen. De verwijzingen naar Charlottes Web kunnen het verhaal voor hen nog iets meer diepgang geven. De problemen die Wilbur ervaart zijn voor alle lezers invoelbaar.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.