Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 2 | Ik en mijn broer

Introductie

Katarina von Bredow (1967) is een Zweedse auteur. Ze studeerde een jaar aan de kunstacademie in Stockholm, maar koos uiteindelijk voor een loopbaan als schrijfster. Ik en mijn broer (1991) was haar debuut. Nog vijf andere boeken van haar zijn in het Nederlands verschenen. Von Bredow schrijft in haar boeken vaak over jongeren met gecompliceerde relaties. In 2013 ontving ze de Astrid Lindgrenprijs, een Zweedse literatuurprijs.

Inhoud

Amanda heeft haar hele leven al een nauwe band met haar halfbroer Ludvig, maar op haar zestiende ontdekt ze dat ze stapelverliefd op hem is. En Ludvig op haar. Broer en zus proberen hun gevoelens voor elkaar te weerstaan, maar dat blijkt onmogelijk. Wanneer de moeder van Amanda en Ludvig geïnformeerd wordt over de relatie tussen haar zoon en dochter, worden de twee geliefden uit elkaar getrokken. 

Moeilijkheid

Ik en mijn broer is voor N1-lezers een uitdaging door de wat oudere hoofdpersoon, het ik-perspectief en de structuur van het boek. Ook lopen zij er soms tegenaan dat het boek weinig actie bevat. N2-lezers zullen de leeftijd van de hoofdpersoon, het perspectief en de structuur juist waarderen. Ook zullen zij meer oog hebben voor de spanning die wordt opgeroepen door de stijl. Voor een N3-lezer is het interessant dat het verhaal veel reflectiemogelijkheden biedt door de (morele) vragen die het oproept, zoals: Wat maakt een liefdesrelatie tussen broer en zus zo raar? En: Is zo'n liefdesrelatie verwerpelijk? Ook reflectie op de aanwezigheid van een vertellend en een belevend ik is een uitdaging voor N3. 

 Voor een volledige didactische en letterkundgige analyse klik je hier.