Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 2 | Naar de top

Introductie

Dan Gemeinhart is een Amerikaanse schrijver. Gemeinhart heeft lesgegeven op een school in Egypte en werkt nu in een bibliotheek in de VS. Naar de top is zijn eerste boek. Het boek gaat over Mark die kanker heeft. Het heeft tien jaar geduurd voor zijn eerste boek uitkwam, maar, zegt hij zelf, 'het was het wachten en de moeite waard!' Inmiddels is zijn tweede boek, Some Kind of Courage, gepubliceerd in Amerika.

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

Mark is twaalf jaar en heeft kanker. Hij heeft al veel behandelingen moeten ondergaan die hem beter moesten maken, maar de ziekte is weer teruggekomen. Mark wil niet meer naar het ziekenhuis, hij wil nog maar één ding: Mount Rainier beklimmen, zoals hij zijn opa heeft beloofd.
Mark loopt weg van huis met een kleine tas met wat spullen en met zijn hond Beau, zijn beste vriend. Ze krijgen onderweg nogal wat tegenslagen te verduren, maar ze weten de voet van de berg te bereiken. De klim kan beginnen. Ondertussen is er door de ouders van Mark een zoekactie naar hem opgezet. Mark heeft in een briefje aan Jessie, zijn beste vriendin, verteld waar hij heen zou gaan, maar Jessie bewaart zoals beloofd zijn geheim.
Marks zieke lichaam en het weer werken niet mee: Mark heeft bijna geen kracht meer en de sneeuwstorm op de berg wordt steeds maar erger. Tot overmaat van ramp verliest Mark ook nog bijna zijn beste vriend Beau. Uiteindelijk wordt Mark op de berg, slapend en verscholen in een nisje, gevonden door de reddingsdiensten. Hij wordt weer wakker in het ziekenhuis.

Moeilijkheid

Naar de top is een geschikt boek voor lezers vanaf N1. Deze lezers kunnen het verhaal prima op verhaalniveau volgen. De uitdaging voor deze lezers ligt bij het begrijpen van de gedachten en gevoelens van de hoofdpersoon. Dit is voor alle niveaus een uitdaging. Voor N2-lezers is het boek zeer geschikt, want deze lezers zullen de stijl van de schrijver kunnen waarderen en ze zullen zich verplaatsen in Mark. N3-lezers zullen dit waarschijnlijk ook doen, maar ze zullen ook vanaf een afstand naar het verhaal kijken.
Het boek zet alle lezers van N1 tot N3 aan het denken over de verschillende thema’s: ziekte, familie en vriendschap. Vanwege de thematiek is Naar de top minder geschikt voor emotioneel jonge lezers.

Het boek is met name geschikt voor het tweede leerjaar van het vmbo, de havo en het vwo. Derdeklassers, voornamelijk van het vmbo, zal dit boek ook nog kunnen waarderen.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.