Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 2 | Nevermoor 1: Morrigan Crow en het Wondergenootschap

Introductie

De Australische Jessica Townsend woonde een paar jaar in Londen, de stad die haar inspireerde voor het schrijven van de Nevermoor­-reeks. Eerder werkte ze als copywriter en als redacteur bij een wildlifemagazine. In 2019 verscheen deel 2 Wondersmid: de roeping van Morrigan Crow en een jaar later kwam Spookpokken: de jacht op Morrigan Crow uit. 

Inhoud

Morrigan Crow is vervloekt en gedoemd te sterven in de nacht van haar elfde verjaardag. Maar vlak voor het zover is, wordt ze gered door Jupiter Noord die haar meeneemt naar de magische stad Nevermoor. Noord is de eigenaar van Hotel Decaleon, waar Morrigan zich al snel thuis voelt. Het enige wat Morrigan hoeft te doen om in Nevermoor te mogen blijven, is lid worden van het exclusieve Wondergenootschap. Hiervoor moet ze vier proeven doorstaan en bewijzen dat ze een uniek talent (‘een kneepje’) heeft.

Tijdens haar eerste bezoek aan de campus van het Wondergenootschap raakt Morrigan bevriend met Haldorn, een talentvolle drakenberijder. In de weken erna trekken ze veel samen op en bereiden ze zich voor op de Schriftproef. Allebei mogen ze door naar de tweede ronde (de Raceproef) en vervolgens naar de derde proef (de Angstproef). Al die tijd heeft Morrigan geen idee wat haar talent zou kunnen zijn, maar haar begunstiger Jupiter Noord zegt dat zij zich daarover geen zorgen hoeft te maken. Ondertussen ontmoet Morrigan meerdere malen de geheimzinnige meneer Janssen, die zegt dat zijn baas Ezra Windbuil (de in Nevermoor gehate Wondersmid) haar graag als zijn leerlinge wil onderwijzen.

Tijdens de Showproef laat Jupiter Noord de drie Ouderlingen weten dat Morrigan een Wondersmid is. Ook Morrigan ontdekt dan zelf eindelijk de waarheid over haar unieke talent. Dat is voor de Ouderlingen en Morrigan een grote shock. Sinds Windbuils verbanning honderd jaar geleden na een bloedbad in Nevermoor wordt er namelijk heel negatief gedacht over Wondersmeden. De Ouderlingen eisen dan ook dat Noord van negen leden uit het Genootschap een steunbetuiging verzamelt voordat ze Morrigan definitief toelaten. Aan het eind van het verhaal heeft Noord acht steunbetuigingen binnen. 

Moeilijkheid

Nevermoor is een spannend fantasierijk verhaal dat veel lezers (zowel jong als oud) zal aanspreken. Vanwege de omvang van het boek in combinatie met het veeleisende taalgebruik en de vele personages is het een uitdagend boek voor N1-lezers. Deze zaken maken het boek juist zeer geschikt voor N2. Voor N2- en N3-lezers is het ook interessant dat niet alle open plekken worden ingevuld. Het boek roept vragen op die pas in deel 2 en 3 worden beantwoord. Voor N3-lezers biedt het boek weinig uitdaging, al zullen ze het waarschijnlijk wel een leuk boek vinden.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.