Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 2 | Overstroomd

Over de auteur

Eva Moraal (1982) studeerde geschiedenis en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. In opdracht van het NIOD (een kennis- en informatiecentrum over oorlog, Holocaust en genocide) werkte ze haar studie om tot het publieksboek Als ik morgen niet op transport ga. Kamp Westenbork in beleving en herinnering’ over egodocumenten uit Kamp Westerbork. Ze woont in Spijkenisse en werkt daar als auteur, redacteur en schrijfcoach. Overstroomd is haar debuut.
Bron: Lemniscaat.nl

Inhoud

Nina is de dochter van de gouverneur en woont, net zoals de rest van de elite, met haar familie in het sterk beveiligde Droge deel. Bij de laatste grote overstroming is Nina’s jongere zusje omgekomen en sindsdien leeft het gezin langs elkaar heen. Nina komt er uiteindelijk achter dat haar vader vele mensenlevens op het spel heeft gezet in een poging zijn jongste dochter te redden.

Max woont met zijn moeder en broer Liam in het onveilige Natte gebied. Bij de laatste overstromingen is Max’ vader omgekomen. Na zijn dood heerst er thuis een gespannen sfeer en Liams lidmaatschap van de verzetsgroep NATTO zet de boel verder op scherp. Max komt er uiteindelijk via zijn broer achter dat ook zijn vader lid van NATTO was en dat hij is omgekomen bij de reddingsactie van Nina’s zusje. Hij had het meisje willen ontvoeren om zo de gouverneur te chanteren.

Nina en Max ontmoeten elkaar als Nina noodgedwongen onder een schuilnaam lessen op een Natte school volgt. Ze worden verliefd en het lukt ze bij hoge uitzondering om bij elkaar thuis te komen. Als Liam erachter komt dat Nina de dochter van de gouverneur is, besluit NATTO Nina te ontvoeren om druk te kunnen zetten op de gouverneur. Max wordt voor het blok gezet en werkt mee aan de actie. Nina wordt vanuit Max’ huis ontvoerd en vervolgens elders vastgehouden, maar dan krijgt Max spijt. Hij weet Nina te bevrijden en het lukt ze een verlaten huis midden in het overstroomde gebied te bereiken. Daar worden ze gevonden door de groep die door de gouverneur op pad is gestuurd om Nina te redden. Max wordt opgepakt en krijgt de doodstraf. Nina wil dit koste wat het kost voorkomen en neemt contact op met NATTO. Gezamenlijk weten ze Max te bevrijden, maar Liam komt bij deze actie om.

Moeilijkheid

N1-lezers zullen moeite hebben om de nieuwe wereld van Overstroomd te vatten. Het verhaal bevat veel nieuwe begrippen en roept veel vragen op die de lezer stevig aan het werk zetten. Bovendien laat de actiespanning even op zich wachten. N2- en N3-lezers zullen worden geboeid door de dilemma’s waarvoor de personages komen te staan: waarom maakt een personage deze keuze en wat vind ik daarvan? Voor N3-lezers is het interessant om Overstroomd te lezen als een gedachte-experiment: wat zou er gebeuren als…?

Voor een volledige didactisch en letterkundige analyse klik je hier.