Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 2 | Pizza Maffia

Introductie

In 2001 verscheen de debuutroman van Khalid Boudou: Het schnitzelparadijs. Het boek kreeg veel lovende kritieken en in 2002 won Boudou Het Gouden Ezelsoor voor het boek, de prijs voor het best verkochte debuut. In 2005 kwam Boudou met De President en in 2007 bracht hij Pizza Maffia uit. Pizza Maffia is zijn eerste jeugdroman. Ter gelegenheid van de verfilming van dit boek verscheen een vervolg: Echte mannen heten geen Haas (2011). Boudou schrijft naast romans ook theaterstukken, verhalen, columns en artikelen voor onder andere NRC Magazine, Algemeen Dagblad en de Volkskrant. Ook heeft hij op festivals gestaan als De Nachten en Lowlands. 

Inhoud

De ouders van Brahim hebben een goedlopende pizzeria. Omdat de vader van Brahim ziek is, hij heeft reuma, leidt oom Faris de zaak. Die wordt echter, op verdenking van fraude, ontslagen. Oom Faris en zijn zoon Haas beginnen daarom een paar straten verderop een eigen pizzaria. Tussen de families ontstaat vervolgens een pizzaoorlog die meer en meer uit de hand loopt. Brahim gebruikt daarbij steeds meer geweld, maar wanneer hij de kans heeft om zijn neef dood te schieten, besluit hij om dat toch niet te doen. 

Moeilijkheid

Pizza Maffia is een boek van 255 bladzijden. Dit is een uitdaging zijn voor veel lezers op N1 en voor sommige lezers op N2. De structuur van de zinnen is eenvoudig voor N1 en N2: korte zinnen en weinig moeilijke of gedateerde woorden. De tekst bevat veel dialogen en is daardoor ook goed toegankelijk voor lezers op N1. De hoeveelheid gedachtes en gevoelens die beschreven worden zijn wel een uitdaging voor N1, net als het grote aantal verhaallijnen in dit boek. Lezers op N3 kunnen reflecteren op de ingewikkelde en veranderende familieverhoudingen. Ook kunnen zij de verbinding tussen het boek en de film Scarface  nader onderzoeken.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.