Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 2 | Pokerface

Introductie

Buddy Tegenbosch is piloot bij Lufthansa. Hij vindt zijn beroep heel leuk, maar hij kan er niet zo creatief in zijn. Daarom is hij  gaan schrijven. Pokerface is zijn eerste boek. Je zou het een stoer boek kunnen noemen, want het staat vol met ijshockey, poker, uitgaan, drank en drugs. Daarnaast spelen vrienden en familie een rol.

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

Sem (16) speelt samen met zijn beste vriend Sander al jarenlang ijshockey. Beiden worden geselecteerd voor het eerste team, maar eenmaal in dit team verkiest Sem zijn nieuwe teamgenoten boven Sander. Sems nieuwe vrienden blijken foute vrienden te zijn. Sem wordt opgezogen in de wereld van poker, drank en drugs. Hij bouwt schulden op door het pokeren en hij werkt zichzelf steeds verder in de nesten. Als hij een auto moet stelen om van zijn schulden af te komen, worden de problemen alleen maar groter.
Gelukkig kan Sem altijd terugvallen op zijn vrienden en zijn ouders. Samen zorgen ze ervoor dat alles weer goedkomt en dat ijshockeycoach Stoner - het brein achter alle illegale praktijken - gepakt wordt.

Moeilijkheid

De moeilijkheid wordt in dit boek voornamelijk gevormd door de omvang (252 pagina's)  en de manier van schrijven. Alles wordt duidelijk beschreven, maar er is sprake van veel vertraging. Dit maakt dat Pokerface vooral een geschikt boek is voor leerlingen die wel willen lezen. Van leerlingen met weinig of een negatieve leeservaring vraagt Pokerface misschien net wat te veel.

Het boek is vooral geschikt voor N1- en 2-lezers. Het zal veel leerlingen in de (eerste en) tweede klas – zeker ook van het vmbo – aanspreken. Emotioneel jonge lezers in de eerste klas zullen nog niet klaar zijn voor dit boek. Ook in de derde klas van het vmbo kan Pokerface prima gelezen worden.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.