Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 2 | Touching Juliette 1: Vrees me

Introductie

Tahereh Mafi is een Iraans-Amerikaanse schrijfster van sciencefiction- en fantasyboeken. Taal, schrijven en koffie zijn belangrijke dingen in haar leven. Ze beheerst acht talen en ze is getrouwd met een schrijver. Vrees me kwam uit in 2011. Het is het eerste deel van de trilogie Touching Juliette. Behalve de delen 1, 2 en 3 zijn er ook twee 'tussendelen'. In 2016 kwam Mafi's eerste fantasyboek uit: Further more.  

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

Niemand weet waarom de aanraking van Juliette dodelijk is, maar ze is weggestopt in een zwaarbewaakte psychiatrische instelling, omdat er een kindje is overleden toen Juliette het hielp opstaan. Ze kan niet zien wat er buiten allemaal gebeurt, maar het kan nooit goed zijn. Sinds Het Herstel aan de macht is, is de natuur helemaal in de war en moeten de mensen leven naar de regels van Het Herstel. 

Dan krijgt Juliette een kamergenoot, Adam. Adam werkt voor Warner, de leider van de sector waarin ze wonen. Dat Adam bij Juliette op de kamer komt, hoort allemaal bij het plan van Warner: hij wil Juliette gebruiken als wapen in de strijd. Hij wil haar voor altijd aan haar zijde hebben. Maar Adam heeft een heel ander plan. Hij kent Juliette nog van vroeger en hij wil samen met haar vluchten voor Het Herstel. 

Juliette herkent Adam ook nog en de twee worden smoorverliefd op elkaar. Gelukkig voor hen kan Adam wel tegen de aanraking van Juliette. De twee weten weg te komen bij Warner en ze halen James, het broertje van Adam, op. Dan staat Kenji, een andere soldaat van Warner, ineens voor de deur. Het blijkt dat Warner Juliette en Adam op de hielen zit. Kenji blijkt echter aan de goede kant te staan en hij helpt Juliette, Adam en James te vluchten naar een ondergrondse gemeenschap. De bewoners hier maken zich klaar om Het Herstel te verslaan en er wonen veel meer mensen met gaven – die ingezet kunnen worden bij de strijd. Juliette voelt zich er helemaal thuis.

Moeilijkheid

Vrees me is geschikt voor lezers vanaf N1, maar deze lezers zullen wel wat moeilijkheden tegenkomen. De schrijfstijl zal ze soms verwarren en het kan onbevredigend zijn dat op sommige vragen geen antwoord wordt gegeven. Ze zullen wel genieten van het spannende sciencefictionverhaal. N2-lezers zullen het verhaal ook spannend vinden, mede door de psychologische spanning die ze aan het denken zet. Voor N3-lezers biedt het boek weinig uitdaging, maar ze zullen wel genieten van het verhaal en de gebruikte stijl.

Vrees me is met name geschikt voor leerlingen in het tweede leerjaar van havo/vwo en het derde leerjaar van het vmbo.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.