Lezen voor de Lijst

Introductie

R.J. Palacio woont in New York met haar man, haar twee zoons en twee honden. Ze heeft jarenlang gewerkt als ontwerper van boekomslagen. Ze wilde heel graag zelf ook een boek schrijven, maar ze wachtte het juiste moment af. Na meer dan twintig jaar wachten, kwam ze tot de conclusie dat het juiste moment niet vanzelf zou komen. Ze ging er gewoon voor en schreef Wonder, haar eerste boek. Dit boekomslag heeft ze niet zelf ontworpen.
Meer over R.J. Palacio kun je lezen op haar website: Rjpalacio.com.

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

‘Ik heet August, en ik ga niet beschrijven hoe ik eruitzie. Wat je ook denkt,, ik weet bijna zeker dat het erger is.’

Auggie Pullman is geboren met een gezichtsafwijzing, en ook na veel operaties ziet hij er nog heel ongewoon uit. Hij doet zijn best niet op te vallen, maar mensen schrikken als ze hem zien, en ze staren of kijken weg.
Als hij tien is gaat hij voor het eerst naar een gewone school. Auggie is bang dat hij niet geaccepteerd zal worden, en hij krijgt gelijk. Zijn klasgenoten negeren hem en sommigen beginnen hem te pesten. Alleen Summer laat zich niet door Auggies uiterlijk afschrikken.
Ze worden vrienden. Daarnaast kan Auggie altijd rekenen op de steun van zijn ouders en zijn zus Via. Ook klasgenoot Jack wordt vrienden met Auggie, maar hun vriendschap verslechtert op het moment dat Jack deze vriendschap ontkent tegenover pester Julian. De school is eigenlijk in drie kampen verdeeld: Julians kamp, Auggies kamp en de neutrale leerlingen. Aan het einde van het boek accepteert vrijwel iedereen Auggie en bestaat alleen zijn kamp nog. Auggie ontvangt de Henry Ward Beecher-medaille, die bedoeld is voor leerlingen die gedurende het schooljaar op een of andere manier een voorbeeld zijn geweest voor anderen. Julian gaat naar een andere school.

Moeilijkheid

Wonder is met 351 pagina's voor de meeste N1-lezers waarschijnlijk te dik. N2- en N3-lezers worden aan het denken gezet over thema's als pesten, familie en vriendschap. Voor N3-lezers is de verteltechniek (meervoudig perspectief) interessant.
Het boek is met name geschikt voor havo- en vwo-leerlingen in klas 1 en 2 en vmbo'ers in klas 3 en 4.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.