Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 2 | Zwarte zwaan

Introductie

De boeken van Gideon Samson (1985) hebben vaak hoofdpersonen die op de basisschool zitten, maar toch zijn Samsons boeken niet kinderachtig. Hij heeft al meerdere prijzen gekregen voor zijn boeken. Zwarte zwaan is zijn eerste spannende boek. Zijn laatste boek is Eilanddagen, dat gaat over Jakob die de vakantie bij zijn vader, die hij al vier jaar niet heeft gezien, moet doorbrengen. Meer informatie over Gideon Samson op Leesplein.nl.

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

RDF: Rifka Duveke Forever. Althans, Duveke denkt dat dit de betekenis is van de afkorting. Voor Rifka betekent het Rifka De Fantastische. De twee lijken beste vriendinnen, maar eigenlijk is het een schijnvriendschap.
Rifka is een meisje dat zich leuk voordoet, maar ondertussen erg gemeen is. Iedereen kijkt tegen haar op. Duveke mag haar vriendin zijn en hier is ze erg blij mee. Ze weet niet dat Rifka verliefd is op Olivier, Duvekes broer. Rifka bedenkt altijd gekke plannen en nu heeft ze bedacht dat ze haar eigen begrafenis wil bijwonen. Ze wil in scène zetten dat ze is ontvoerd en vermoord. Haar lichaam zal niet gevonden worden, maar op den duur zal er wel een begrafenis komen en daar wil Rifka bij zijn.
Duveke moet Rifka helpen met het plan, maar bij de uitvoering hiervan ziet Duveke Rifka’s ware gezicht. Rifka verstopt zich in het leegstaande huis waar Paardenstaartje, een klasgenootje van de meisjes dat is overleden, vroeger heeft gewoond. In dit huis zegt Rifka allerlei nare dingen over Paardenstaartje en ze doet erg gemeen tegen Duveke.
Uiteindelijk mislukt het hele plan en Duveke kan Rifka’s narigheid niet meer aan. Ze trekt een mes. Rifka’s lichaam wordt gevonden en er wordt een groot onderzoek opgestart. Olivier wordt aangehouden als verdachte. Hij neemt graag de schuld op zich, voor zijn zusje.

Moeilijkheid

Zwarte zwaan is geen moeilijk boek en hierdoor goed te lezen voor lezers vanaf N1. De beginnende N1-lezer kan nog wel moeite hebben met de structuur en het perspectief. Ook voor lezers op N2 is het een geschikt boek; deze lezers zullen tot denken worden aangezet over vriendschap, familie en het dragen van schuld. Voor N3-lezers biedt het boek misschien wat te weinig uitdaging. Zij kunnen uitdaging zoeken in het begrijpen van de functie van het wisselende perspectief en de structuur.

Zwarte zwaan is voornamelijk geschikt voor leerlingen in de eerste of tweede klas havo/vwo en de tweede en derde klas van het vmbo.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.