Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 3 | 20 vragen voor Gloria

Introductie

De Britse auteur Martyn Bedford schrijft voor jongeren en volwassenen. Een aantal romans is in het Nederlands vertaald. Zijn eerste Young Adultboek, Het Flip-effect, stond in 2011 op de longlist van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs. 

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

De vijftienjarige Gloria woont in een rustig stadje in Engeland en leidt naar eigen zeggen een saai leven. Uman, een nieuwe, recalcitrante leerling in haar klas, wekt meteen haar interesse. Hij is anders dan anderen en ze is al snel verliefd op hem. Ze lopen samen weg en bepalen hun reisplan aan de hand van een pakje kaarten en het lot. Tijdens de twee weken dat ze op pad zijn, vertelt Uman meer over zijn verleden. Zijn vader heeft hun huis in de brand gestoken, omdat hij belastingproblemen had en Uman is de enige overlevende. Ook is hij van zijn kostschool gestuurd, omdat een meisje heeft gelogen dat hij haar misbruikt zou hebben. Na twee weken is het geld van Uman en Gloria op en moet er een eind aan hun avontuur komen. Uman wil dit echter niet en besluit in het diepst van de nacht in zijn eentje met een bootje te vertrekken naar Frankrijk. Gloria komt wel thuis en tijdens het gesprek met de politie leren we langzamerhand de waarheid over de twee weken van Gloria en Uman kennen via Gloria’s antwoorden en gedachten. Als alle consternatie voorbij is, gaat Gloria met haar broer en ouders naar New York om de familiebanden weer aan te trekken. De dag voordat ze vertrekt, ontvangt ze een kaartje van Uman uit Andalusië. Ze weet dus dat hij tegen alle verwachtingen in nog leeft en op een van zijn ‘gelukkige plekken’ verblijft.

Moeilijkheid

De N2-lezer zal dit boek lezen als een spannend verhaal. De spanning wordt meteen opgebouwd door een scène op het politiebureau. De vraag of Uman nog leeft en waar hij nu is, zal deze lezer voornamelijk bezighouden. De diepere betekenis, de ontwikkeling die Gloria doormaakt, zal deze lezer waarschijnlijk niet meekrijgen. De N3-lezer zal de coming-of-agethematiek in het boek wel herkennen en zich afvragen waarom Gloria handelt zoals ze doet. Voor de N4-lezer is het daarnaast interessant om te kijken naar de invloed van Uman op de ontwikkeling van Gloria. Voor deze lezer kan het slot een anticlimax zijn.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.