Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 3 | De jongen in de gestreepte pyjama

Introductie 

De Ierse auteur John Boyne (1971) brak in Nederland door toen in 2006 zijn roman De jongen in de gestreepte pyjama verscheen. Het boek is in diverse landen bekroond. In 2011 verscheen De witte veer, dat tijdens de Eerste Wereldoorlog speelt. Boyne geeft les in creatief schrijven aan de universiteit en schrijft boekrecensies voor kranten.

Inhoud 

Duitsland 1943. Bruno is negen jaar als hij met zijn familie gaat verhuizen. Dat heeft te maken met het werk van zijn vader, een hoge Duitse militair. Vlakbij het nieuwe huis staat een hoog hek, waarachter mannen en jongens in gestreepte pyjama's wonen. Bruno sluit vriendschap met een jongen die achter het hek woont, Shmuel, die hem inwijdt in de geheimen van zijn vreemde woonplek.

Moeilijkheid

De jongen in de gestreepte pyjama is voor N2-lezers een tragisch verhaal over een onwetend Duits jongetje dat bevriend raakt met een Joodse jongen. N2-lezers zullen moeite hebben met het gebrek aan spannende gebeurtenissen en het feit dat het verhaal de lezer dwingt zelf gebeurtenissen te reconstrueren. Ook N3-lezers zullen niet alle impliciete verhaallijnen ontdekken, maar zij zullen genieten van de denkbeelden van het jongetje, Bruno. Ook valt hen het spel op dat de lezer zoveel meer weet dan de hoofdpersoon. Het verhaal nodigt N3+-lezers uit tot (filosofische) reflectie op rassenhaat en het verschil tussen goed en kwaad.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.