Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 3 | Door het vuur

Introductie

De Britse Jenny Valentine (1970) is getrouwd, heeft twee kinderen en woont momenteel in Hay on Wye, Engeland. Ze studeerde Engelse literatuur aan Goldsmith’s Collega, wat er bijna voor gezorgd heeft dat ze wilde stoppen met lezen/schrijven. Gelukkig heeft ze dit niet gedaan en in het jaar 2007 verscheen haar debuutroman: Op zoek naar Violet Park.

Bron: Chicklit.nl

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

Iris voelt alleen maar minachting voor haar ouders. Haar moeder Hannah ziet eruit als een barbiepop en haar stiefvader is een mislukte soapacteur. Haar echte vader, Ernest, is uit Iris' leven verdwenen toen ze klein was. Maar dan brengt een onverwacht bericht hen weer samen: de schatrijke Ernest ligt op sterven en hij wil zijn dochter graag nog een keer zien. Iris' moeder ruikt geld en daarom gaan Iris, haar moeder en haar stiefvader naar Ernest toe om zijn laatste dagen met hem door te brengen.

Tijdens deze dagen groeit Iris naar haar vader toe. Alles wat haar moeder over hem verteld heeft, blijkt niet waar te zijn. Ernest heeft Iris en Hannah niet verlaten, Hannah heeft Ernest verlaten en Iris meegenomen zonder dat Ernest dit wist. Hij blijkt een grote liefhebber van schilderijen te zijn en zijn huis hangt vol met bekende, dure werken. Iris en Ernest praten over van alles op de momenten dat Ernest zich goed genoeg voelt. Zo vertelt Iris over haar vriend Thurston, met wie ze ruzie heeft gehad voor ze naar Ernest vertrok en die ze nu erg mist. Ook vertelt Iris over haar slechte gewoonte om vuurtjes te stoken. De twee krijgen deze laatste dagen van Ernests leven een goede band.

Als Ernest overleden is, komen alle bezoekers van de uitvaart na afloop langs in zijn huis. Hier spreekt Alexander Brown Iris aan en hij blijkt een vriend van haar vader te zijn. Hij heeft samen met Ernest voor hij stierf een list voorbereid: Ernest was een meester in het vervalsen van schilderijen en alle schilderijen die in het huis hangen, zijn geen originelen, maar door Ernest vervalste werken. Al deze schilderijen heeft Ernest nagelaten aan Hannah. Er is slechts één schilderij, Fire Color 1, dat Iris erft. Dit is het enige schilderij dat wel geld waard is, meer dan veertig miljoen dollar.

Moeilijkheid

Door het vuur kenmerkt zich door de schrijfstijl die rijk is aan beeldspraak en door de ongemarkeerde tijdsprongen die veelvuldig in het verhaal voorkomen. Voor N2-lezers kunnen deze elementen lastig en ingewikkeld zijn, terwijl ze voor N4-lezers verdieping geven aan het verhaal. Het gebrek aan actiespanning kan ook een tegenvaller zijn voor N2-lezers. Hetzelfde geldt voor N4-lezers wat betreft de onvolledig uitgewerkte psychologische spanning. Voor N3-lezers kan de identificatie met de hoofdpersoon lastig zijn, maar hierin ligt wel een uitdaging. Het verhaal zet lezers van alle niveaus aan het denken over thema's als hebzucht, oprechtheid, familie en oorzaak en gevolg.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.