Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 3 | Haar naam was Sarah

Introductie

Tatiana de Rosnay (1961) groeide op in Parijs en Boston en studeerde in Engeland. Tegenwoordig woont ze weer in Parijs. Voordat ze begon met het schrijven van boeken, werkte ze onder meer als redacteur voor het tijdschrift Vanity Fair. In 2008 kwam Haar naam was Sarah uit, waarmee De Rosnay internationaal doorbrak. Van dit boek werden in ons land 1,5 miljoen exemplaren verkocht. Het is in 2010 verfilmd onder de naam Sarah's Key. Na dit grote succes zijn nog vier van haar boeken in het Nederlands verschenen.

Inhoud

De 10-jarige Joodse meisje Sarah wordt in 1942 opgepakt bij een razzia in Parijs. Net voordat ze wordt weggevoerd, sluit ze haar kleine broertje op in een verborgen kast en neemt de sleutel mee. Zestig jaar later gaat de Amerikaanse journaliste Julia Jarmond voor een artikel over deze razzia op onderzoek uit. Hierbij komt ze het verhaal van Sarah op het spoor. Het verhaal van Sarah blijkt meer met haar eigen leven te maken te hebben dan ze vermoedt.

Moeilijkheid

Haar naam is Sarah is voor N2-lezers waarschijnlijk pittig doordat de hoofdpersoon Julia een volwassene is en haar leefwereld daardoor ver verwijderd is van die van de gemiddelde tiener. Ook de centrale gebeurtenis in dit boek, een grote Parijse razzia in de Tweede Wereldoorlog, staat ver van de leefwereld van tieners af. De twee samenhangende verhaallijnen, de dramatische gebeurtenissen en de morele dilemma's die in dit boek aan de orde komen maken het boek aantrekkelijk voor N3-lezers. De korte hoofdstukken, het alledaagse, moderne taalgebruik en de expliciete stijl maken het boek relatief makkelijk voor lezers op N3+.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.