Docenten Nederlands 12-15 | niveau 3 | Harry Potter en de relieken van de dood

Introductie

Joanne Kathleen Rowling werd geboren in Chepstow, Engeland. Zij verwierf grote bekendheid met haar zeven boeken over Harry Potter. Het eerste deel, Harry Potter en de steen der wijzen, verscheen in 1997. Het laatste deel, Harry Potter en de relieken van de dood, werd tien jaar later gepubliceerd. J.K. Rowling sleepte talloze prijzen in de wacht en haar boeken werden wereldwijd een succes. Van de boeken over Harry Potter zijn acht succesvolle films gemaakt. In de zomer van 2016 verscheen de toneeltekst Harry Potter en het vervloekte kind. Behalve de Harry Potterreeks schreef Rowling vier romans voor volwassenen, waarvan drie onder het pseudoniem Robert Galbraith.

Inhoud

In dit laatste deel van de Harry Potterserie probeert Harry samen met zijn vrienden Ron en Hermelien definitief een einde te maken aan de macht van Voldemort. Om dat te doen gaan zij op zoek naar de gruzielementen waarin stukjes van de ziel van Voldemort verstopt zitten. In dit laatste deel van de serie wordt antwoord gegeven op bijna alle vragen uit eerdere boeken.

Moeilijkheid

Lezers op niveau 2 zullen de actie en de spanning in het boek erg waarderen. De chronologie verloopt voor deze lezers wel wat ingewikkeld. Ook zullen lezers op N2 het fijn vinden dat het einde van dit laatste deel gesloten is: je weet eindelijk hoe het verhaal afloopt. De goed uitgewerkte personages zijn ook interessant voor deze lezers. Dit geldt ook voor de lezers van niveau 3. Lezers op N3 zullen meer oog hebben voor de complexere structuur van het boek. (De boeken worden steeds ingewikkelder naarmate de serie vordert.) Deze lezer zal ook, net als lezers op N3+, aangesproken worden door de morele vraagstukken die het boek oproept. Lezers op 3+ zullen de thematiek van het boek kunnen verbinden met andere boeken over de strijd tussen goed en kwaad. Ook kunnen zij nadenken over het volwassen worden van Harry. Het is een uitdaging voor hen om een vergelijking te maken tussen Harry uit deel 1 en Harry uit deel 7. Wellicht denken gymnasiasten nog na over de toverspreuken die veelal op het Latijn gebaseerd zijn.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.