Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 3 | Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht

Introductie

Mark Haddon (1962) is een Engelse auteur. Hij woont en werkt in Oxford. Haddon schreef en illustreerde tien kinderboeken, voordat hij in 2003 bij het grote publiek doorbrak met Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht. Voor dat boek ontving hij in Engeland de Whitbread Award. In Nederland werd het boek bekroond met een Zilveren Zoen. Van het boek verschenen twee versies: een voor volwassenen en een voor jongeren. Mark Haddon schrijft naast boeken ook scenario's. Daarvoor heeft hij twee keer een Bafta (de Britse 'Oscar') gewonnen.

Inhoud

Nadat de 15-jarige Christopher ontdekt dat de hond van zijn buurvrouw is vermoord, besluit hij uit te zoeken wie de moordenaar is. In een schrift houdt hij al zijn bevindingen bij. Door zijn speurwerk komt hij erachter dat zijn moeder helemaal niet overleden is en dat zijn vader hem dus voorgelogen heeft. Christopher gaat vervolgens op zoek naar zijn moeder. Wat het verhaal bijzonder maakt, is Christophers autisme. Door het ik-perspectief krijg je als lezer inzicht in de gevoelens en gedachten van een autistische jongen. 

Moeilijkheid

Voor sommige N2-lezers kunnen de stijl van dit boek en de weinige identificatiemogelijkheden die de autistische hoofdpersoon biedt struikelblokken vormen. N3-lezers zullen het juist waarderen om inzicht te krijgen in de bijzondere gedachtewereld van de hoofdpersoon en zullen hierdoor aan het denken worden gezet. Zij zullen de ironie in het verhaal ook herkennen en waarderen. Ook lezers op N3+ zullen de stijl (ironie) waarderen. Lezers op N3+ die de overstap willen maken naar volwassenenliteratuur zullen mogelijk afhaken door het vele wit op de pagina's en de kinderlijk ogende illustraties.

 Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.