Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 3 | Rosie ♥ Jack

Introductie

De Britse Mel Darbon werkte als designer in het theater, als freelance artiest, gaf les aan jongeren met een leerstoornis en organiseerde creatieve workshops voor tienermoeders. Ze schrijft nu boeken en vindt het belangrijk om mensen die misschien niet altijd gehoord worden toch een stem te geven. Dat komt mede door haar ervaringen met haar ernstig gehandicapte broer, over wie buitenstaanders vaak een negatief oordeel hadden. Als vrijwilliger in de centra waar haar broer verbleef, leerde Darbon dat je nooit aannames moet doen, dat we allemaal op een andere manier communiceren en dat iedereen zonder voorwaarden geaccepteerd wil worden. Darbon heeft bij het schrijven van Rosie ♥ Jack nauw samengewerkt met proeflezers met het syndroom van Down.

Bron: Blossombooks.nl

Inhoud

Rosie Tremayne, zestien jaar en tien maanden, heeft het syndroom van Down. Ze gaat naar het speciaal onderwijs en heeft daar Jack ontmoet. De twee zijn smoorverliefd. Jack heeft bij zijn geboorte een hersenbeschadiging opgelopen, waardoor hij vaak boos is en zijn woede moeilijk kan controleren, maar in Rosies buurt heeft hij hier geen last van.

Wanneer Jack op school een woede-uitbarsting heeft gehad, wordt hij teruggestuurd naar zijn geboorteplaats Brighton, waar hij geholpen moet worden met zijn probleem. Hij stuurt kaarten naar Rosie, maar haar vader houdt deze voor haar achter. Rosie denkt dat Jack haar vergeten is en dit breekt haar hart. Als Rosie Jacks kaarten vindt en zijn adres hierop ziet staan, bedenkt ze een plan: ze gaat stiekem naar Brighton, naar haar Jack.

De reis verloopt echter niet zoals gepland, want een sneeuwstorm legt het treinnetwerk plat. Er zijn veel onbekenden die Rosie hulp aanbieden, maar er zijn ook mensen die misbruik van haar maken. Rosie belandt van de ene in de andere situatie en moet steeds bedenken wat haar volgende stap is. Zo overnacht Rosie noodgedwongen één nacht in een hostel. Hier doet Mia alsof ze Rosie helpt, maar ondertussen steelt ze Rosies geld en treinkaartjes. Wanneer Rosie vervolgens verloren op een bankje in het park zit, werpt Janek zich op als reddende engel en hij neemt Rosie mee naar zijn huis. Hij blijkt echter een pooier te zijn en in zijn huis wonen verschillende meisjes. Eén van hen, Lisette, probeert samen met Rosie te ontsnappen, maar Janek houdt hen tegen. Uiteindelijk laat hij Rosie toch gaan, omdat de politie naar haar op zoek is. Hij dumpt Rosie op een afgelegen plek, waar Rosie de zwerfjongen Tom ontmoet. Hij helpt Rosie verborgen te blijven voor de politie, zodat ze alsnog met de trein naar Jack kan. Uiteindelijk slaagt ze hierin, maar de reis heeft veel van haar gezondheid gevraagd. Na een aantal dagen in het ziekenhuis knapt Rosie op. Jack zit al die tijd rustig in de wachtkamer te wachten tot hij zijn Rosie weer mag zien. Uiteindelijk kan en mag dit, ook van Rosies vader.

Moeilijkheid

Rosie ♥ Jack is geen moeilijk N3-boek en dus geschikt voor lezers die de overstap van N2 naar N3 maken. N2-lezers zullen wat meer moeite hebben met het taalgebruik en de stijl dan N3-lezers. Ook N3-lezers zullen moeten wennen aan het vrij simpele taalgebruik waarbij niet altijd direct duidelijk is wat wordt bedoeld, maar in tegenstelling tot sommige N2-lezers haken de N3-lezers naar verwachting niet af. Daarnaast kan het voor N2- en N3-lezers een uitdaging zijn om zich écht te verplaatsen in hoofdpersoon Rosie. Voor N3- en N4-lezers zijn de thema’s inclusiviteit en omgaan met verschillen interessant.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.