Docenten Nederlands 12-15 | niveau 3 | The Hate U Give
Introductie
Als tiener trad de Amerikaanse Angie Thomas regelmatig op als rapper. Angie haalde haar bachelordiploma Creatief Schrijven aan de Balhaven University. The Hate U Give is haar eerste boek en dit haalde direct de eerste plaats in de New York Times Bestsellerlijst.
Inhoud
Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.
De zestienjarige Starr Carter is getuige van de dood van haar jeugdvriend Khalil. Hij wordt neergeschoten door een politieagent terwijl hij zelf ongewapend is. Starr is verdrietig en in de war en moet haar weg zien te vinden in een wereld vol ongelijkheid en vooroordelen. Op haar (overwegend witte) school denken ze dat Khalil het er zelf naar heeft gemaakt en daar noemen ze hem een crimineel en drugsdealer. Starrs buurtbewoners gaan ondertussen de straat op in protest tegen de politie, die geen onderzoek wil doen naar de schietpartij. Iedereen vraagt zich af wat er echt is gebeurd en Starr is de enige die kan vertellen dat Khalil ten onrechte is doodgeschoten. In eerste instantie willen zij en haar ouders niet dat Starrs verhaal in de media komt, omdat ze bang zijn voor de gevolgen.
Uiteindelijk besluit Starr om wel de waarheid te vertellen en haar verklaring leidt tot een rechtszaak. Wanneer de jury afziet van vervolging van de agent ontstaan er opnieuw enorme rellen in Starrs wijk. Samen met halfbroer Seven, vriendje Chris en vriend DeVante komt Starr middenin die rellen terecht. Ze vluchten naar de winkel van haar vader. Net nadat ze daar veilig zijn aangekomen, steekt drugsdealer King de winkel als vergeldingsactie in brand. DeVante was namelijk lid van zijn drugsbende, maar is daar met hulp van Starrs vader uit ontsnapt. Het viertal wordt ternauwernood gered, waarna de aanwezige buurtbewoners King gezamenlijk verlinken aan de politie.
Moeilijkheid
In The Hate U Give gebeurt veel en er komen veel personages voor. Minder ervaren N2-lezers kunnen hierdoor af en toe het overzicht verliezen, maar zij zullen de hoofdplot wel kunnen volgen. De leefwereld van de meeste Nederlandse jongeren verschilt nogal van die van Starr, waardoor N2-lezers enige moeite moeten doen om zich in te leven in een personage dat wat verder van hen afstaat. Dit geldt ook voor N3(+)-lezers, maar zij zullen hierdoor juist aan het denken worden gezet. Voor hen zijn de maatschappelijke en morele vragen die dit boek oproept interessant. Op welke manier kun je thema’s als racisme, discriminatie en kansenongelijkheid aan de kaak stellen? Hoe kun je maatschappelijke veranderingen afdwingen?
Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.