Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 3 | Zwaartekracht

Introductie

Iris Boter (1972) was zeventien toen zij naar de kunstacademie ging, heel jong: 'Ik heb er zoveel geleerd, niet alleen techniek, maar ook mijn eigen manier van naar de wereld kijken en dat omzetten in beeld. Dat heeft ook voor mijn schrijfwerk veel betekend, daar ben ik van overtuigd.' Zij maakt vrijwel altijd zelf de illustraties bij haar eigen tekst. 
Na een eerste afwijzing werden er twee boeken uitgegeven, toen zij meedeed met een prentenboekenwedstrijd van een Belgische uitgever. Dat was in 2002. Tegenwoordig schrijft én illustreert zij. 

Inhoud

Maren woont met haar vader in Oslo, waar ze zich alleen en onzichtbaar voelt, tot ze zich aanmeldt voor filosofieles. Docent Ole zegt wat zij denkt: ze zijn van hetzelfde spul gemaakt, dat kan niet anders, maar waarom ziet hij haar dan toch niet staan, zelfs niet als ze vlak voor hem staat?
Ze moet hem laten weten wie ze is.
Aan Nils, haar beste en enige vriend, heeft ze niets. Die gamet alleen maar.
En haar vader draagt opeens een nieuwe trui en wordt gebeld door een vreemde vrouw. Gelukkig ontdekt Maren eindelijk iets wat rust geeft in haar hoofd:blowen.
Ze knipt en verft haar haar, maakt een nieuw Facebookaccount aan onder haar nieuwe naam Lila en stuurt Ole een vriendschapsverzoek. Wanneer hij het verzoek accepteert, verandert de wereld van kleur.
Mag het altijd zo blijven? Altijd en altijd?
[flaptekst]

Moeilijkheid

Het probleem zit hem niet in het taalgebruik of de structuur, maar Zwaartekracht stelt vragen aan de orde die conceptueel moeilijk zijn. Daardoor vraagt het boek een aandachtige leeshouding.
Vooral geschikt voor 3 (en zelfs 4) havo en vwo en slimme lezers uit de tweede klas die al geïnteresseerd zijn in wat oudere hoofdpersonen. 

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.