Docenten Nederlands 12-15 | niveau 4 | Brown girl dreaming

Introductie

Jacqueline Woodson is een Amerikaanse schrijfster. Als kind wilde ze leraar, advocaat of kapper worden, maar het gelukkigste werd ze van het vertellen van verhalen. Haar bekendste youngadultboek is het autobiografische Brown girl dreaming. Ze won er de National Book Award mee. Ook veel van haar andere boeken zijn in de prijzen gevallen. In 2018 en 2019 was Woodson de Amerikaanse ambassadeur voor jeugdliteratuur. In 2020 won ze de Hans Christian Andersen Award, de belangrijkste kinderboekenprijs ter wereld.

Inhoud

Brown girl dreaming is een autobiografisch relaas van Jacqueline Woodson zonder heel duidelijke verhaallijn. Hoofdpersoon Jacqueline, roepnaam Jackie, wordt geboren in 1963 in het noorden van de Verenigde Staten als kind van Jack en Mary Ann. Ze gaan veel op bezoek bij Mary Anns ouders: opa Gunnar en oma Georgiana. Zij wonen in het Zuiden, in een regio die dan nog steeds gesegregeerd en diep racistisch is. Zwarte mensen zitten nog altijd achterin de bus en vermijden ‘witte’ winkels.

Wanneer Jackies ouders uit elkaar gaan, verhuist Mary Ann met de kinderen (Hope, Odella, Jackie) naar het Zuiden. De familie is lid van de Jehova’s Getuigen-kerk en gelooft in vredige demonstraties voor meer burgerrechten.

Jackie gaat van het Zuiden houden, maar haar moeder wil terug naar het Noorden. Ze vertrekt in haar eentje naar New York. Enkele maanden later haalt ze haar kinderen op bij opa en oma. De familie gaat wonen bij Mary Anns zus Caroline (tante Kay). Zij overlijdt na een val van de trap, waardoor de familie van vijf opnieuw moet verhuizen.

Na aanmoediging van haar lerares, besluit Jackie dat ze schrijver wordt. Ze oefent met verhalen vertellen door de mensen in haar omgeving leugentjes op de mouw te spelden.

Iedere zomer gaat de familie terug naar het Zuiden. Jackie merkt dat haar opa steeds zieker wordt. In New York wordt Mary Anns broer opgepakt door de politie. Jackie en Maria zien Angela Davis, activist van de Black Panthers (een organisatie die strijdt voor rechten voor minderheden), op tv. Ze imiteren haar op straat, zonder precies te weten waarom.

Niet veel later sterft Jackies opa aan kanker. Oma verhuist naar New York, om bij Mary Ann en haar kleinkinderen te zijn. Het verhaal eindigt met twee gedichten van Jackie.

Moeilijkheid

Brown girl dreaming is het autobiografische verhaal van Jacqueline Woodson in nogal abstracte vrije versvorm. Deze manier van vertellen is uitdagend voor de meeste N3-lezers. Zij zullen zich echter interesseren voor de Civil Rights Movement, waarnaar subtiel verwezen wordt, en de wereld van zwarte mensen in de Verenigde Staten van de jaren zestig. Het verhaal is vooral geschikt voor N4-lezers, vanwege zijn dubbelzinnigheid, poëtische zintuiglijkheid, fragmentarische vertelwijze en reflecties op familiebanden, verhalen en taal. Genoeg voor N4 om op te kauwen.

Voor een volledige literaire en didactische analyse klik je hier.