Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 4 | De verborgen universiteit 1: De erfenis van Richard Grenville

Introductie

De Nederlandse Natalie Koch (1966) is journaliste, musicologe en schrijfster. Ze debuteerde in 2006 met de roman StrekenDe erfenis van Richard Grenville is het eerste deel van De verborgen universiteit-reeks. In 2013 volgde Het levende labyrint en in 2016 verscheen De stad van de alchemist.

Inhoud
Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

De negentienjarige Alexa Westerhof besluit om een semester aan een kleine Londense universiteit, Carnforth Park, te gaan studeren. Ze loopt Sander tegen het lijf, een jeugdvriend die – sinds hij naar Londen is verhuisd – niets meer van zich heeft laten horen. Ze komt in zijn studentenhuis te wonen, ontmoet nieuwe mensen en gaat naar college.

Wanneer Alexa op een nacht ziet dat een stel medescholieren magie gebruikt, wordt ze met spoed naar de magister, Artemus Jones, gebracht. Hij vertelt haar wie ze echt is: een maga (magiër) en waar ze echt is: Untraceable University, een ‘locumagorum’, een magische en geheime plaats voor mensen met speciale gaven. Ze leert dat haar vader, Richard Grenville, er ook studeerde en bij een noodlottig ongeval om het leven is gekomen.

Nu Alexa weet ‘wat’ ze is, worstelt ze met de geheimhoudingsplicht van de magi. Haar beste vriend Sander blijkt ook magus te zijn en hij legt uit dat hij daarom al die jaren geen contact met haar heeft gezocht. Alexa begint steeds beter te begrijpen waarom: er schuilt namelijk een groot gevaar in vertellen wie je echt bent.

Als Alexa’s huisgenote Rain in een coma belandt, omdat ze in een betoverd boek heeft gelezen, gaat Alexa samen met Sander en enkele docenten op zoek naar een spreuk die de vloek kan opheffen. Alexa belandt daarbij ook in het behekste verhaal, maar vindt haar weg terug naar de echte wereld. Uiteindelijk ontwikkelt professor Matthews, een oude vriend van Alexa’s vader, een tegenspreuk en wordt de ban gebroken.

Er blijft een aantal vragen onbeantwoord, die in de vervolgdelen worden beantwoord.

Moeilijkheid

Het verhaal is goed te volgen, anders dan de verwarrende proloog doet vermoeden. Lezers van beide niveaus kunnen genieten van de psychologische spanning rond Alexa en de actiespanning in de vorm van mysteries, onthullingen en plottwists. Het boek bevat talloze uitweidingen, voornamelijk van professoren, over uiteenlopende onderwerpen waaronder geschiedenis en literatuur. Dat is een uitdaging voor de (beginnende) N3-lezer en interessant voor N4-lezers die zich willen verdiepen in fantasy en world building. Zij worden beloond met een goed uitgewerkte fantasiewereld die morele vraagstukken oproept als ‘wat is de betekenis van geheimhouding?’ Omdat niet alle open plekken worden ingevuld, zullen gemotiveerde lezers het volgende deel meteen ook willen lezen.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.