Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 4 | Eén mens is genoeg

Introductie

Els Beerten (1959) was van jongs af aan op zoek naar boeken met personages die zowel raar als goed waren, omdat zij zichzelf ook zo voelde. Bij veel boeken ergerde zij zich aan de afloop van het verhaal, waarbij meestal dat rare van het personage toch mee bleek te vallen. Daarop besloot ze zelf boeken te gaan schrijven met personages die tot het einde toe raar en goed waren. Beerten is begonnen als schrijfster voor jonge(re) kinderen, maar haar laatste boeken zijn allemaal gericht op jongvolwassenen. Ze wordt niet alleen zeer gewaardeerd door haar lezers, haar boeken winnen ook regelmatig prijzen van vakjury's. Maar liefst vijf prijzen gingen naar Allemaal willen we de hemel. Dit boek wordt dan ook wel haar meesterwerk genoemd.

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

In een muzikaal gezin in Limburg gaat het na de plotse dood van de vader helemaal mis. Het jonge meisje Juliette en haar broer Louis proberen tegen de verborgen tirannie van hun moeder op te boksen. Als Juliette ontdekt dat hun moeder verantwoordelijk is voor de dood van haar zusje Mia, knapt er iets in haar hoofd en steekt ze hun moeder dood.
Na haar ontslag uit een verbeteringsgesticht verhuizen Juliette en Louis samen naar de andere kant van België om een nieuw leven te beginnen. Daar raakt Louis bevriend met kroeguitbater Wilfried, die tot over zijn oren verliefd wordt op Juliette. De twee vrienden organiseren samen een wielerkoers om Wilfrieds café van de ondergang te redden. Tijdens die koers begeeft Louis’ hart het en stort Juliettes leven opnieuw in. Deze klap kan ze niet verwerken en maanden na Louis’ begrafenis zit ze nog steeds te wachten tot hij terugkomt. Wanneer Wilfried ter ere van Louis een jaar later opnieuw een wielerkoers organiseert, lijkt Juliette zich langzaamaan toch te realiseren dat Louis voorgoed weg is. Het verhaal eindigt enigszins hoopvol doordat Juliette aan Wilfried voorstelt om een keer samen naar zee te gaan.

Moeilijkheid

Doordat veel impliciet blijft, vraagt deze jeugdroman veel concentratie van N3-lezers. Lezers moeten tussen de regels door lezen om Juliettes psychologische ontwikkeling te kunnen doorgronden. Velen zullen zich afvragen wat er precies aan de hand is met Juliette, maar ze zullen ook willen weten of het ooit nog goed komt met haar en of Wilfried haar hart weet te veroveren.
Interessant voor N3(+) is de problematische thuissituatie van Juliette en Louis met hun tirannieke, geestelijke zieke moeder en de gevolgen daarvan voor de rest van hun leven.
Verder worden lezers op N3+ aan het denken gezet over thema’s als rouwverwerking en identiteit en de vraag in hoeverre we grip hebben op ons eigen leven.

Eén mens is genoeg is vooral geschikt voor ervaren lezers in het derde leerjaar van havo/vwo. Ook bovenbouwleerlingen én volwassenen zullen van dit boek genieten. 

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.