Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 4 | Het boek van Bod Pa

Introductie

Anton Quintana is het pseudoniem van Antoon Adolf Kuyten. Hij wordt wel de meester van de vertelkunst genoemd vanwege de sfeer in zijn verhalen. Anton is de oudste van een tweeling. Tijdens zijn geboorte wordt een fout gemaakt waardoor de helft van zijn gezicht scheef komt te staan. Dit frustreert hem de rest van zijn leven. Anton groeit niet op in een gelukkig gezin. Vader sluit zich voor de oorlog aan bij de NSB en vernoemt Anton naar Mussert en Hitler. Hij vertrekt en laat de jongens achter. Ze hebben elkaar nooit meer gezien. Na het overlijden van hun moeder groeit Anton met zijn broer op in het Burgerweeshuis. De broers zijn elkaars rivalen op ieder terrein. Beiden besluiten afzonderlijk van elkaar te schrijven. Uiteindelijk spreken zij af dat Anton zich beperkt tot jeugdboeken en avonturen- en misdaadromans. Zijn broer André legt zich toe op poëzie. Na de vroegtijdige dood van zijn broer in 1979 schrijft Anton een jaar helemaal niet meer, zo erg vindt hij het. Anton gebruikt zijn levenservaring om filosofische boeken te schrijven waarin de zoektocht naar de eigen identiteit en de beproevingen van het leven vaak centraal staan. Ook komt vaak een strenge en harde wijze figuur voor in de verhalen, die de angstige onzekere hoofdpersoon begeleidt.

Inhoud

Perregrin is de vijftienjarige zoon van een stamhoofd in Mongolië. Hij breekt regelmatig zonder aanleiding zijn been. Bovendien geneest dit heel langzaam. Ten einde raad ontbiedt zijn rijke vader een oude vriend: de sjamaan Bod Pa. Bod Pa blijkt een mismaakte, blinde en vaak dronken dwerg die bovendien al vijftien jaar een niet te verslagen kampioen zwaardvechten is. Hij lijkt zich niet erg te bekommeren om Perregrins been. Met veel grapjes neemt hij Perregrin in de maling en noemt hem steeds Pelgrim, zoekende in de ziel. Verder maakt hij Perregrin helemaal dol door hem onbegrijpelijke orders te geven. Zijn vader lijkt veel vertrouwen in Bod Pa te hebben en gaande weg raakt Perregrin toch aan de sjamaan gehecht. Hij komt erachter dat alles wat de sjamaan doet of zegt een reden heeft. Uiteindelijk blijkt Bod Pa toch een goede raadgever te zijn voor Perregrin. Als Bod Pa namelijk weer vertrekt, is Perregrin een zelfbewuste jonge man die klaar gestoomd is om zijn vader als stamleider op te volgen.

Moeilijkheid

N3-lezers, maar ook de beginnende N3+-lezers, zullen sommige stukken te langdradig vinden. Ook zullen zij, net als Perregrin, regelmatig in verwarring raken door de onvoorspelbare Bod Pa. Het is daarom belangrijk dat zij gestimuleerd worden om door te lezen. De gebruikte symboliek zal zeker door de N3 lezer niet meteen herkend worden waardoor de diepere lagen hem ontgaan. De filosofische inslag van het werk zal voor de ervaren N3+-lezer een uitdaging zijn om verder te denken dan het verhaal zelf.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.