Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 4 | Ik geef je de zon

Introductie

De Amerikaanse Jandy Nelson (1965) werkte dertien jaar als literair agent voordat ze zelf begon met schrijven, na het afronden van een masteropleiding Writing for children and young adults. Haar debuutroman De hemel begint bij je voeten verscheen in 2010. Jandy Nelson woont in San Francisco. 

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

De 13-jarige Jude en haar tweelingbroer Noah zijn onafscheidelijk, ondanks hun uiteenlopende karakters. Noah is introvert, tekent de hele dag en is in stilte verliefd op de buurjongen, terwijl Jude van de rotsen in zee springt, knalrode lippenstift draagt en genoeg praat voor hen allebei.
Maar na het fatale auto-ongeluk van hun moeder groeien Noah en Jude uit elkaar, omdat ze zich beiden verantwoordelijk voelen voor haar dood. De tweeling maakt verkeerde beslissingen, wat een breuk tussen hen veroorzaakt. Zo verzwijgt Noah voor zijn vader en Jude dat hun moeder een affaire had met beeldhouwer Guillermo Garcia en dat hun moeder van plan was met Garcia te trouwen. En Jude durft niemand te vertellen dat ze Noahs aanmelding voor de Academie voor Schone Kunsten (ASK), waar hij dolgraag naartoe wil, uit jaloezie heeft weggegooid.
Drie jaar later spreken Noah en Jude elkaar amper nog en lijkt hun band onherstelbaar beschadigd. Noah is gestopt met tekenen, hoort opeens bij de populaire kliek en doet alsof hij op meisjes valt. Jude is veranderd in een teruggetrokken, angstig meisje dat naar de ASK gaat. Alles verandert wanneer Jude voor schoolproject bij beeldhouwer Garcia aanklopt. Ze wordt verliefd op diens protegé Oscar, brengt de grote liefde van haar broer weer met hem in contact en biecht op dat ze Noahs aanmelding voor de ASK nooit heeft verstuurd. Noah begint weer met schilderen en vertelt eindelijk de waarheid over de verhouding van hun moeder en Garcia. Uiteindelijk loopt alles haast wonderbaarlijk goed af: broer en zus tonen veel begrip voor elkaars gemaakte fouten en vergeven elkaar.

Moeilijkheid

Ik geef je de zon doet een groot beroep op de concentratie van de lezer door de bloemrijke stijl, de vele beeldspraak en de lange hoofdstukken. Van sommige N3-lezers zal het boek hierdoor wat te veel vragen, maar voor gemotiveerde N3-lezers is dit boek een mooie uitdaging. Lezers op N3+ zullen genieten van Nelsons stijl. De coming-of-agethematiek zal N3(+)-lezers aanspreken.
Voor lezers op N3 is het fijn dat alle open plekken aan het eind van het verhaal zijn ingevuld. Kritische N3+-lezers zullen dit juist ongeloofwaardig vinden en zich misschien ergeren aan het feit dat alle puzzelstukjes op het eind zo goed samenkomen.

Met name geschikt voor ervaren lezers vanaf de derde klas van het havo/vwo. Ook veel bovenbouwleerlingen zullen dit boek mooi vinden.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier