Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 4 | Ik lieg maar een keer

Introductie

Judy Blundell (1938) woont in de Verenigde Staten. Onder verschillende pseudoniemen heeft ze in totaal meer dan honderd boeken gepubliceerd. In Amerika is ze waarschijnlijk het meest bekend van de science fiction-serie Stars Wars: Jedi Apprentice. Ik lieg maar één keer is het eerste en enige boek van Blundell dat in het Nederlands is verschenen. Hiermee werd ze genomineerd voor de Dioraphte Jongerenliteratuurprijs. In Amerika won ze met dit boek de prestigieuze National Book Award in de categorie jongerenliteratuur.

Inhoud

Ik lieg maar één keer speelt zich af in het Amerika van net na de Tweede Wereldoorlog. De 15-jarige Evie gaat onverwacht op vakantie met haar moeder Beverly en haar stiefvader Joe. Eerst lijkt deze reis geen speciale reden te hebben, Evie realiseert zich pas later dat Joe voor iemand op de vlucht is. En dat heeft alles te maken met een geheim uit de Tweede Wereldoorlog waar haar grote liefde Peter, haar stiefvader kent hem nog uit de oorlog, ook bij betrokken is. Hoewel Evies moeder niets liever wil dan dat haar dochter niet te snel volwassen wordt, gebeurt het tegenovergestelde.

Moeilijkheid

Voor N3-lezers vormt de stijl van Ik lieg maar één keer de grootste uitdaging. Het boek bevat veel dialoog, maar je duikt ook in de gedachtewereld van Evie. In het boek blijven veel dingen lange tijd onduidelijk. Beginnende lezers op N3 zullen dat mogelijk nog verwarrend of vaag vinden. De volwassenen in het boek vertellen namelijk zelden de waarheid. Net als Evie moet de lezer zelf uitvinden wat er nu eigenlijk aan de hand is. Door het intrigerende begin en de vele vooruitwijzingen zullen zij wel nieuwsgierig worden naar de rest van het verhaal.

Voor N3 en N3+-lezers is de karakterontwikkeling van Evie erg interessant. Net als het gegeven dat zij een onbetrouwbare verteller is. Verder zullen zij genieten van de sfeer die opgeroepen wordt, in de loop van het verhaal wordt deze steeds onheilspellender. Ook qua betekenis valt er veel te halen voor lezers van beide niveaus. De verhoudingen tussen Evie en haar ouders en de andere volwassenen worden meer en meer op de proef gesteld. 

 Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.