Lezen voor de Lijst

Introductie
Marco Kunst studeerde filosofie en algemene taalwetenschap, waarna hij een paar jaar lesgaf op kunstacademies. Vervolgens schreef hij teksten in opdracht en in 2004 verscheen zijn eerste jeugdroman Gewist, een toekomstroman. Later verschenen Isa’s droom (2008) en Kroonsz (2014). In al zijn boeken staan filosofische thema’s centraal en vaak komen er fantastische elementen in voor. Behalve jeugdboeken schrijft Kunst ook boeken voor kinderen, beginnende lezers en volwassenen.

Inhoud
Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

Wessels vader, dokter Zacharias Kroonsz, wil weten waarom alles wat leeft moet sterven. Daarom bouwt hij een kronoscoop, een apparaat waarmee hij de levenslijnen van levende wezens zichtbaar kan maken. Wessel moet zijn vader helpen bij diens onderzoek. Wanneer Wessels moeder onverwacht sterft, veranderen de beweegredenen van de dokter: hij wil de ziel van zijn geliefde vrouw terughalen (wat niet lukt).

Na anderhalf jaar onderzoek kan de dokter de precieze sterfdatum van mensen met behulp van de kronoscoop bepalen. Als Zacharias zijn eigen levenslijn bekijkt, ontdekt hij dat hij tien dagen later zal sterven. Op de een-na-laatste dag van zijn leven vermoordt de waanzinnig geworden dokter hun dienstmeisje Lykke, op wie Wessel verliefd is, en steekt zichzelf met een priem in zijn hart. Hierdoor wordt hij onsterfelijk. Door deze gebeurtenissen ontstaat de Torn, een groot gat in de werkelijkheid en een poort naar gene zijde. Vanuit de Torn hoort Wessel Lykkes stem zijn naam fluisteren, waarna hij het gat induikt om haar te helpen. 22 jaar later weet Zacharias zijn zoon terug te halen uit de dood, waardoor ook Wessel onsterfelijk wordt. In de daaropvolgende eeuwen wordt de Torn steeds groter, wat volgens Wessel en zijn vader duidt op de aanstaande Dag des Oordeels.

Inmiddels is het 2013. Wessel komt in opstand tegen zijn vader door de tieners Bor en Pink te ontvoeren, omdat hij met hun levenslijnen de Torn wil dichten. Eerst vermoordt Wessel zijn vader, waarna hij in de Torn duikt en deze met Pinks levenslijn weet te dichten en het weefsel van de werkelijkheid weer heel is. Pink en Bor overleven het avontuur.

Moeilijkheid
Vanwege de ingewikkelde materie en de vele beschrijvingen is dit boek voor de gemiddelde N3-lezer een hele kluif. N3- en N4-lezers die bereid zijn zich in het onderwerp te verdiepen, zullen merken dat Kunst het zeventiende-eeuwse gedachtegoed helder uitlegt en genieten van een spannend verhaal vol fascinerende ideeën. Voor alle lezers zal het een uitdaging zijn om het personage Zacharias Kroonsz te doorgronden. Voor N4-lezers is het interessant om zijn ideeën in historisch perspectief te plaatsen.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.